Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Αλλάζει όνομα το χωριό «Σκοτώστε τους Εβραίους»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μικρή κοινότητα στην Ισπανία ψήφισε την αλλαγή της ονομασίας.

Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού στην Ισπανία, του Καστρίγιο Ματαχουδίος (Castrillo Matajudios), ψήφισαν σήμερα «ναι» στην αλλαγή του ονόματος της κοινότητάς τους που τους εκθέτει αδίκως ως αντισημίτες, καθώς κυριολεκτικά σημαίνει «Σκοτώστε τους Εβραίους».

«Με το όνομα αυτό, όταν ταξιδεύουμε πρέπει πάντα να δίνουμε εξηγήσεις γιατί αμέσως μας λένε: Στο Καστρίγιο σκοτώνουν τους Εβραίους;», δήλωσε ο Λορένθο Ροντρίγκεθ Πέρεθ, ο δήμαρχος του χωριού που βρίσκεται κοντά στο Μπούργκος, στη βόρεια Ισπανία.

«Κι όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο γιατί το Καστρίγιο ιδρύθηκε από μια κοινότητα Εβραίων και στο έμβλημά του υπάρχει ένα αστέρι του Δαβίδ», πρόσθεσε.

Εκτιμώντας ότι αυτό το «βαρύ» όνομα προδίδει την κληρονομιά των κατοίκων ο δήμαρχος οργάνωσε δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί εάν οι κάτοικοι αποφασίσουν να διατηρήσουν την ονομασία. Ωστόσο από τους 52 κατοίκους που ψήφισαν, οι 29 ενέκριναν την αλλαγή. Το χωριό θα μετονομαστεί έτσι σε Μότα δε Χουδίος, που σημαίνει «Λόφος των Εβραίων».

Η ιστορία της μικρής κοινότητας ξεκινά το 1035 όταν μια ομάδα Εβραίων, διωγμένων από τα σπίτια τους από άλλες περιοχές της Ισπανίας, κατέφυγαν εκεί, σε έναν λοφίσκο ή «μότα». Εγκαταστάθηκαν στο λόφο και έμειναν εκεί μέχρι το 1492, όταν οι Καθολικοί Βασιλείς διέταξαν να διωχθούν από την Ισπανία οι Εβραίοι που θα αρνιόντουσαν να ασπαστούν τον χριστιανισμό.

Η ονομασία Καστρίγιο Ματαχουδίος καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1623, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Άνχελ Παλομίνο. Λέγεται ότι οι απόγονοι των Εβραίων που ασπάστηκαν τον Καθολικισμό αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα του χωριού για να προστατευτούν αποδεικνύοντας τον θρησκευτικό ζήλο τους.

«Τα έγγραφα δείχνουν ότι έγιναν πολλές σφαγές Εβραίων όπως και άλλες περιοχές της Ισπανίας και της Ευρώπης», εξήγησε ο Παλομίνο. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, στην εβραϊκή συνοικία του Καστρίγιο Ματαχουδίος ζούσαν περίπου 1.500 άνθρωποι πριν από το διωγμό των Εβραίων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.