Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Μικροχειρουργική: Xαρίζει φυσιολογική ζωή σε δεκάδες εκατομμύρια νέους ανθρώπους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επεμβάσεις όπως η συρραφή και ανάπλαση τραυματισμένων νεύρων με απώλεια νευρικού ιστού μήκους 10 και πλέον εκατοστών, είναι σήμερα καθημερινότητα για τους μικροχειρουργούς.

Φυσιολογική ζωή χωρίς αναπηρία, μετά από καταστροφικούς τραυματισμούς νεύρων, χαρίζει σήμερα η μικροχειρουργική σε δεκάδες εκατομμύρια νέους (18 με 35χρόνων) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επεμβάσεις ασύλληπτες, ακόμη και από τον ιατρικό νου πριν από μερικές δεκαετίες, όπως η συρραφή και ανάπλαση τραυματισμένων νεύρων με απώλεια νευρικού ιστού μήκους 10 και πλέον εκατοστών, είναι σήμερα καθημερινότητα για τους μικροχειρουργούς.

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και της επιστήμης στον τομέα της μικροχειρουργικής δίνει απίστευτα αποτελέσματα και χαρίζει φυσιολογική ζωή σε δεκάδες εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού –‘Aνω ‘Aκρου, κ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.
Με βάση τα νέα δεδομένα η μικροχειρουργική σήμερα είναι σε θέση να δώσει θεραπευτική λύση με «τεχνική μικροσκοπικής υπερμεγένθυσης» και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλέιων σε διατομές περιφερικών νεύρων άνω ή κάτω άκρων, προσώπου ή κορμού, μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.

Την τελευταία δεκαετία οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με την μετεγχειρητική καθημερινή- τουλάχιστον 30λεπτη χρήση ηλεκτρικού νευροδιεγέρτη ή ατομικού νευροδιεγέρτη μπαταρίας για 4-10 μήνες-, ανάλογα με το μήκος της καταστροφής του νεύρου αλλά και το ύψος, κάνουν μικρά θαύματα.

«Σύμφωνα με τις επιστημονικές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής στη Βαρκελώνη, ο συνδυασμός της μικροχειρουργικής στη συρραφή των περιφερικών νεύρων (κυρίως των άκρων) με τη συνεχή και κατάλληλη ηλεκτροθεραπεία και φυσικοθεραπεία, μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα όσον αφορά την αναγέννηση των νεύρων και την καλύτερη αποκατάσταση της κίνησης του μέλους», προσθέτει ο κ Ιγνατιάδης.
Συρραφή και αναγέννηση νεύρων

«Τα περιφερικά νεύρα είναι ζωντανοί σωλήνες με «καλώδια» (νευράξονες ή νευρικές ίνες) που εκτελούν δυο ειδών λειτουργίες : Πρώτον μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου στους μυς προκειμένου να εκτελέσουν κίνηση και δεύτερον φέρνουν πληροφορία από το δέρμα αίσθησης πχ πόνου, πίεσης, ψύχους ή θερμότητας προς τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Έλληνας μικροχειρουργός και προσθέτει.

«Ο βασικός κανόνας για καλή προοπτική αποκατάστασης ενός επανορθωμένου νεύρου είναι ο εξής. Όσο πιο κοντά αποκοπούν τα νεύρα στο περιφερικό όργανο (πχ ράγες δακτύλων χεριών) τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει για γρήγορη αποκατάσταση. Αντίθετα όσο πιο μακριά κοπεί ένα νεύρο από το τελικό όργανο που νευρώνει, τόσο πιο αργά και πιο δύσκολα θα επανέλθει».

Όπως αναφέρουν οι μικροχειρουργοί, η ταχύτητα αυτόματης αναγέννησης ενός νεύρου από το σημείο που θα συρραφτεί μέχρι το τελικό όργανο που πρέπει να ξαναφτάσει είναι 1mm/ την ημέρα.

Μετά τη συρραφή το νεύρο αρχίζει να ξαναμεγαλώνει σε μήκος (όπως η ουρά της σαύρας) βγάζοντας νεαρές νευρικές ίνες (νευράξονες) κατευθυνόμενες πρός το περιφερικό όργανο στόχο.

Αν όμως οι νέοι νευράξονες που αναγεννιούνται δεν φθάσουν εγκαίρως (μέσα σε έξι μήνες = 18 εκατοστά) στο όργανο στόχο τότε οι εντολοδόχοι πλάκες νεκρώνονται, οι μύες ατροφούν και αχρηστεύονται οριστικά.

«Για το λόγο αυτό, στις περιπτώσεις που η συρραφή του νεύρου πραγματοποιείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 18 εκατοστών από το περιφερικό όργανο, τότε γίνεται υποστηρικτική διέγερση μυών και νεύρων με ηλεκτροθεραπεία για να μη νεκρώνουν, πριν φτάσει το αναγεννημένο νεύρο», καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.

Υπάρχουν συσκευές φυσικοθεραπευτηρίου και ατομικές συσκευές με φορτιζόμενη μπαταρία. Οι εξελιγμένες σύγχρονες συσκευές διαθέτουν περισσότερα προγράμματα, τα οποία παρεμβαίνουν στη διαδικασία της ανάληψης του νεύρου, εγγεγραμμένα σε ειδικές κάρτες που αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της θεραπείας του νεύρου, υπάρχουν προγράμματα για νευρική αναγέννηση, μυϊκή ατροφία, απονεύρωση, πόνο κλπ.

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ το 30% των ατυχημάτων αφορά ένα βαρύ συντριπτικό ή θλαστικό τραύμα χεριού και δακτύλων, το 1/3 εξ αυτών εμπεριέχει βλάβη νεύρου και οι τραυματίες είναι κατά μέσον όρο 24 χρόνων. Επίσης, το 3-7 % των τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνει διατομή περιφερικού νεύρου και οι τραυματίες κατά μέσον όρο είναι 35 χρόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.