Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΓΓΔΕ: Διευκρινίσεις για παρακράτηση φόρου από μισθωτή εργασία και συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις προχώρησε με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: "Οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κατά την καταβολή αποδοχών από 01/08/2015 και μετά, σε μισθωτούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να υπολογίσουν την μηνιαία παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και την μείωση του φόρου, θα περιορίζουν αναλογικά τον μηνιαίο φόρο που προκύπτει σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες που διαρκεί η σύμβαση. Συνεπώς, εάν η σύμβαση είναι πεντάμηνη, η μηνιαία παρακράτηση θα περιοριστεί στα 5/12 του προκύπτοντος μηνιαίου φόρου".

Αναλυτικά, η πλήρης ανακοίνωση της ΓΓΔΕ έχει ως εξής:

"Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο διασφάλισης της αρχής της φορολογικής ισότητας και της δίκαιης φορολόγησης των πολιτών, τροποποιεί την ΠΟΛ 1072/2015 εγκύκλιο αναφορικά με τις οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων για την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, με σκοπό τον εξορθολογισμό της σχετικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κατά την καταβολή αποδοχών από 01/08/2015 και μετά, σε μισθωτούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να υπολογίσουν την μηνιαία παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και την μείωση του φόρου, θα περιορίζουν αναλογικά τον μηνιαίο φόρο που προκύπτει σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες που διαρκεί η σύμβαση. Συνεπώς, εάν η σύμβαση είναι πεντάμηνη, η μηνιαία παρακράτηση θα περιοριστεί στα 5/12 του προκύπτοντος μηνιαίου φόρου.

Η ως άνω τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση που δημιουργείται, στις περιπτώσεις που ο μισθωτός αποκτά εισόδημα από συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, οπότε το πραγματικό ετήσιο εισόδημά του υπολείπεται κατά πολύ του εισοδήματος που προκύπτει κατόπιν της αναγωγής σε ετήσιο, επί του οποίου υπολογίζεται η παρακράτηση του φόρου και αυτό καθώς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για τον προσδιορισμό του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος κάθε δικαιούχου, προκειμένου να γίνει η παρακράτηση φόρου και οι μειώσεις, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου φορολογητέου εισοδήματος σε ετήσιο".


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.