Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Ένας Γερμανός αναδεικνύει το Πήλιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εδώ και χρόνια ο Ράινερ Σέπελμαν κάνει διακοπές στο Πήλιο. Τελευταία, βλέποντας την κρίση στην χώρα θέλησε να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που αποφέρει καρπούς.



Ο Ράινερ Σέπελμαν είναι από το Αμβούργο. Επί σειρά δεκαετιών διετέλεσε επικεφαλής σε πολλές υπηρεσίες της πόλης, καταγράφοντας μια μακρά διαδρομή στη γερμανική δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος αγαπά πολύ την Ελλάδα αφού εδώ και πολλά χρόνια περνά τα καλοκαίρια του στο Πήλιο. Τα τελευταία χρόνια η κρίση έπληξε και την περιοχή του Πηλίου, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Ο Σέπελμαν δεν ήθελε να μείνει με σταυρωμένα χέρια και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ώστε να βοηθήσει όσο μπορεί από την πλευρά του τον τόπο ενεργοποιώντας την προσωπική του εμπειρία, το διαδίκτυο αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει στην πράξη η ίδια η μαγευτική περιοχή του Πηλίου. Δημιούργησε μάλιστα μια ιστοσελίδα με στόχο να διαφημίσει την περιοχή και να προωθήσει διάφορες δράσεις, στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος.

Όπως αναφέρει ο Ράινερ Σέπελμαν σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ένας από τους βασικούς λόγους που τον οδήγησε να κινητοποιηθεί ήταν η στασιμότητα στον τομέα του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. «Ακόμη και τώρα, μεσούντος του θέρους, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το Πήλιο είναι άδειο», λέει ο Σέπελμαν εκφράζοντας ανησυχία για τις μικρές, οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις από τον χώρο της εστίασης και των ξενοδοχείων που πλήττονται από τη μειωμένη τουριστική κίνηση. «Μέσα από την ιστοσελίδα μου έρχονται αποδεδειγμένα κάθε χρόνο στην περιοχή περίπου 80 με 90 επιπλέον τουρίστες», σημειώνει ο Σέπελμαν.

Η κρίση και η απουσία τουριστικού σχεδιασμού

Οι Γερμανοί τουρίστες επιλέγουν παραδοσιακά ελληνικούς προορισμούς για τις θερινές διακοπές τους. Πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι η επιμονή στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ έχει δημιουργήσει ένα «αντιγερμανικό» κλίμα στην Ελλάδα. Πώς όμως αποτιμά την κατάσταση ο Σέπελμαν βάσει των δικών του εμπειριών; «Οι Έλληνες είναι αρκετά έξυπνοι και μπορούν να κάνουν τη διάκριση μεταξύ της πολιτικής αυτής καθεαυτής και των ανθρώπων. Επίσης οι Γερμανοί είναι σχεδόν οι μόνοι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, μαζί με κάποιους Βρετανούς και Ισραηλινούς. Και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Η λέξη φιλοξενία άλλωστε είναι ελληνικής προέλευσης», αναφέρει ο Σέπελμαν.

Στην πράξη αυτό που κάνει ο Σέπελμαν είναι να κάνει γνωστές τις ομορφιές του Πηλίου σε γερμανούς ταξιδιώτες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σέπελμαν «Το Πήλιο δεν έχει κάποια οργανωμένη ένωση ξενοδόχων. Κάθε ξενοδοχείο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστοσελίδα, αλλά φυσικά είναι δύσκολο για έναν γερμανό τουρίστα να το εντοπίσει. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται έτσι τα τελευταία 40 με 50 χρόνια. Ο καθένας σκέφτεται μόνο τη δική του διαφήμιση και όχι τη διαφήμιση της περιοχής στο σύνολό της». Γι´ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Σέπελμαν δημιούργησε την ιστοσελίδα www.damouchari.info, για να προσφέρει δηλαδή μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις δυνατότητες διαμονής στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου. Η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας είναι μεγάλη, ενώ αυξάνεται κυρίως με την έλευση του καλοκαιριού.

Κάνοντας το Πήλιο «ατραξιόν»

Για τον Σέπελμαν το Πήλιο είναι ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο: «Το Πήλιο είναι ασυνήθιστα πράσινο. Φανταστείτε μια τυπική γερμανική οροσειρά 1500 μέτρων να έχει μετακομίσει όμως στις ακτές του Αιγαίου. Στους πρόποδες του βουνού υπάρχουν παραλίες για μπάνιο και αμμουδιές που εκτείνονται στα 2 χιλιόμετρα. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει μόνο στην ιταλική Ριβιέρα, κι εκεί όχι με τόσο πράσινο». Ο Σέπελμαν θεωρεί τον τόπο ειδυλλιακό, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, ενώ παράλληλα έχει πλούσια ιστορία και τοπικές παραδόσεις. «Μέχρι το 1930 εδώ δεν υπήρχαν καν δρόμοι και πολλές διαδρομές γίνονταν με γαϊδουράκια. Αυτές οι διαδρομές που υπάρχουν μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να εγγραφούν ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», αναφέρει ο Σέπελμαν τονίζοντας και μία άλλη διάσταση του Πηλίου που προς το παρόν είναι ανεκμετάλλευτη. «Ο τόπος διαθέτει σπάνια χλωρίδα. Είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις των σπάνιων βοτάνων. Αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και τουριστικά. Και παρεμπιπτόντως μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί και από την ΕΕ».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.