Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Όλα τα γραπτά των Μαρξ και Ένγκελς δωρεάν στο διαδίκτυο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από αυτή την εβδομάδα ο καθένας έχει δωρεάν στη διάθεσή του μέσω του διαδικτύου όλα τα πρωτότυπα γραπτά των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, χάρη στο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας (IISH) στο Άμστερνταμ.

Τα έργα των Μαρξ και Ένγκελς έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια ιστορία, εμπνέοντας πολλούς κοινωνικούς αγώνες. Από επιστημονική άποψη, τα γραπτά των δύο στοχαστών συνεχίζουν να επηρεάζουν πολλούς ερευνητές (οικονομολόγους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους κ.α.), όσον αφορά την ανάλυση του καπιταλισμού, των οικονομικών κρίσεων, των εργασιακών σχέσεων, των επαναστάσεων κ.α.

Είναι η πρώτη φορά που ο καθένας θα έχει στη διάθεσή του online και στην ολότητά τους τα πρωτογενή κείμενα των Μαρξ και Ένγκελς. Θα πρέπει πάντως όποιος θέλει πράγματι να τα διαβάσει, να δοκιμάσει την αντοχή του, καθώς ο γραφικός χαρακτήρας ιδίως του Μαρξ είναι σχεδόν ακατάληπτος. Το αρχείο Μαρξ-Ένγκελς φυλάσσεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας (IISH) από το 1938.



Ανάμεσα στα βιβλία, άρθρα, προσωπικά γράμματα και άλλα έγγραφα, το -ψηφιοποιημένο πλέον - αρχείο περιέχει την μοναδική στον κόσμο χειρόγραφη σελίδα από το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» (1848), ένα έργο που έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη.

Επίσης περιέχει την πρώτη έκδοση του «Κεφαλαίου» (1867), με χειρόγραφες σημειώσεις στο περιθώριο των σελίδων από τον ίδιο τον Μαρξ.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας (IISH), που διαχειρίζεται ορισμένες πολιτικά ευαίσθητες συλλογές κειμένων, ιδρύθηκε το 1935 και από το 1975 αποτελεί ινστιτούτο της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Είχε προηγηθεί η ψηφιοποίηση και online διάθεση των αρχείων του Μιχαήλ Μπακούνιν και του Λεβ Τρότσκι. Η ψηφιοποίηση των κειμένων, μια πολύπλοκη εργασία, γίνεται από εξειδικευμένους ερευνητές.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν εδώ με ένα κλικ να «περιηγηθούν» στα ψηφιοποιημένα κείμενα, να τα «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους σε μορφή αρχείου pdf και να τα εκτυπώσουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.