Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η απίθανη ιστορία του τραγουδιού «Happy Birthday to you»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατί είναι παράνομο να το τραγουδούν δημόσια.

Ακούγεται σε πάρτι γενεθλίων, σχεδόν, ανά τον κόσμο, σε αγγλόφωνες και μη χώρες. Το γνωστό σε όλους λαϊκό τραγούδι «Happy Birthday to you», έχει και αυτό τη δική του, ενδιαφέρουσα ιστορία. Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες (1998), το «Happy Birthday» είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στην αγγλική γλώσσα, μετά το «For He’s a Jolly good Fellow».

Η μελωδία του γράφτηκε στα τέλη του 19ου , το 1803, αιώνα από δυο αδελφές, τις Patty Hill και Mildred J. Hill, για το τραγουδάκι τους «Good Morning To All». Η Patty ήταν διευθύντρια ενός νηπιαγωγείου στο Λουισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ και ανέπτυσσε μια σειρά από διάφορες μεθόδους διδασκαλίας, ενώ η Mildred ήταν πιανίστρια και συνθέτης. Οι δυο γυναίκες, έγραψαν το «Good Morning to All», με εύκολους και χαρούμενους στίχους, προκειμένου τα παιδιά να το τραγουδούν με ευκολία.

Οι στίχοι του «Good Morning to All»:

Good morning to you,

Good morning to you,

Good morning, dear children.

Good morning to all.

Η μελωδία και οι στίχου του «Happy Birthday to You», εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1912 (είχαν αντικατασταθεί οι λέξεις Good Morning με το Happy Birthday). Σε κανένα από αυτές τις πρώτες εμφανίσεις, δεν γινόταν αναφορά για πνευματικά δικαιώματα: σύμφωνα με το BBC, το 1935 η εταιρεία Summy, ανέφερε ότι οι κύριοι κληρονόμοι των πνευματικών δικαιωμάτων ήταν οι συγγραφείς R.R. Forman και Preston Ware Orem. Το 1988, η Warner αγόρασε την εταιρεία έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων, με την αξία του «Happy Birthday» να υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Με βάση την καταχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του 1935, η Warner υποστηρίζει ότι τα πνευματικά δικαιώματα για τις ΗΠΑ δεν θα λήξου παρά το 2030, και ότι είναι παράνομη η μη εξουσιοδοτημένη εκτέλεσή του σε δημόσιες παραστάσεις εκτός και αν καταβάλλονται τα δικαιώματα στην Warner. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού θα λήξουν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Οι αδελφές Hill

Το πιο διάσημο «Happy Birthday»... Όταν η Μέριλιν Μονρόε το τραγούδισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι










Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.