Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Οι χειρότεροι τουρίστες που υπήρξαν ποτέ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα για την αδιανόητη συμπεριφορά τους - Δείτε τις φωτογραφίες.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι περιβαλλοντολόγος για να καταλάβει πως είναι ανεπίτρεπτο να ενοχλεί θαλάσσιες χελώνες που βγαίνουν στην ακτή για να γεννήσουν τα αυγά τους. Και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από την κοινή λογική για να σκεφτεί κανείς πως ακόμα κι αν βρεθεί στο δρόμο των χελωνών δεν είναι δυνατόν να βάζει τα παιδιά του πάνω τους ή να τις φωτογραφίζει με φλας την ώρα που γεννούν.

Στην Κόστα Ρίκα πάλι, οι αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό με τουρίστες που εμπόδισαν απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες να γεννήσουν τα αυγά τους στην ακτή της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πλήθη τουριστών κατέκλυσαν το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge, στο βορειοδυτικό Guanacaste και εμπόδισαν την εναπόθεση των αυγών για πολλές χελώνες είδους που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Καθώς συγκεντρώνονταν κατά εκατοντάδες, οι τουρίστες στέκονταν στο δρόμο των χελωνών ενώ εκείνες κολυμπούσαν για να βγουν στην ακτή και κάποιοι έβαζαν τα παιδιά τους πάνω στις χελώνες (!) για να βγάλουν φωτογραφίες!

Πολλές από τις χελώνες γύρισαν πίσω στη θάλασσα χωρίς να γεννήσουν τα αυγά τους στη παραλία.

Αλλά κι αυτές που τα κατάφεραν βρέθηκαν μπροστά σε αστοιχείωτους ανθρώπους που τις ακουμπούσαν, στέκονταν πάνω από τα φωλιές τους την ώρα που γεννούσαν και έβγαζαν φωτογραφίες με φλας , σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ένωση των εργαζομένων κατήγγειλε τους τουρίστες και προανήγγειλε τη διενέργεια έρευνας για το γιατί επετράπη στο πλήθος να φτάσει στην παραλία αλλά και για το πώς θα αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο διοικητής του καταφυγίου Carlos Hernandez είπε πως δεν είχε δει ποτέ τόσο κόσμο στην παραλία και πως ορισμένοι μπήκαν στο καταφύγιο από πλάγιες εισόδους.

Παρότι οι χελώνες φτάνουν σε μεγάλους αριθμούς σχεδόν κάθε μήνα, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες που η παρουσία τους κορυφώνεται και πολλοί τουριστικοί πράκτορες επιχειρούν να βγάλουν επιπλέον κέρδος προσφέροντάς επιπλέον ξεναγήσεις για να δουν οι τουρίστες τις χελώνες να γεννούν τα αυγά τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τους τουρίστες με μόνο δύο εργαζόμενους στην μήκους τεσσάρων μιλίων παραλία και με τη συνδρομή μόλις τριών αστυνομικών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, το καταφύγιο Ostional Wildlife Refuge είναι ένας από τους δύο σημαντικότερους προορισμούς στον κόσμο όπου οι χελώνες αυτές αφήνουν τα αυγά τους.

Είναι προστατευόμενη περιοχή από το 1982 αλλά είναι και το μόνο μέρος στον κόσμο όπου είναι νόμιμο να συλλέγονται και να πωλούνται τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών.

Οι αρχές παρακολουθούν τη συλλογή των αυγών που αφήνουν πίσω τους οι χελώνες που φτάνουν πρώτες και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτά συχνά καταστρέφονταν από τις χελώνες που έφταναν αργότερα ή από τα μεγάλα κύματα.

Οι ντόπιοι επιτρέπεται να μαζεύουν ένα ποσοστό των αυγών για να τα πουλήσουν ή να τα καταναλώσουν.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα υποστηρίζει πως το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες τη δεκαετία του ’80, βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών και πως τα έσοδα από την πώληση των αυγών χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι άνθρωποι που περιπολούν την παραλία και για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.