Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Πέθανε ο επικεφαλής της ρουμανικής ακροδεξιάς Βάντιμ Τούντορ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

Πέθανε, χθες, σε ηλικία 65 ετών από έμφραγμα ο ηγέτης της ρουμανικής ακροδεξιάς και πρώην γερουσιαστής Κορνέλιου Βάντιμ Τούντορ.

Ο Βάντιμ Τούντορ είχε διακομιστεί στο κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, χθες, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

ΒΑΝΤΙΜ ΤΟΥΝΤΟΡ

Ο Βάντιμ Τούντορ το 1971 έλαβε πτυχίο Κοινωνιολογίας από τη Σχολή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Ήταν οπαδός του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και την περίοδο του κομμουνισμού εργάστηκε στην εφημερίδα Romania Libera και στη συνέχεια στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpress (1975-1989).

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, ο Τούντορ ίδρυσε το 1991 το ακροδεξιό κόμμα Μεγάλη Ρουμανία (PRM) και το ομώνυμο περιοδικό, στο οποίο δημοσίευε άρθρα εναντίον πολλά πολιτικών και διανοούμενων.

Λόγω αντισημιτικών και ρατσιστικών δηλώσεων συχνά οδηγούνταν στα δικαστήρια για προσβολή και συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Βάντιμ Τούντορ πέντε φορές διεκδίκησε την προεδρία της Ρουμανίας χωρίς επιτυχία. Το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα πέτυχε το 2000, όταν εισήλθε στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 20%. Τελικά ηττήθηκε από τον Σοσιαλιστή Ίον Ιλιέσκου, μετά από ισχυρή κινητοποίηση των οργανώσεων πολιτών που ανησύχησαν για την ενδυνάμωση της ακροδεξιάς.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2014 έλαβε ποσοστό 3,68% και επιβεβαιώθηκε η αποδυνάμωση του κόμματός του, το οποίο ήταν ήδη εξωκοινοβουλευτικό.

Ο Βάντιμ Τούντορ το 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής, αλλά απέτυχε την επανεκλογή του στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Βάντιμ Τούντορ και ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Ίον Ιλιέσκου τόνισε ήταν μία από τις προσωπικότητες που προσδιόρισαν τα τελευταία 25 χρόνια, με το καλό και το κακό.

«Προωθούσε με συνέπεια το πολιτικό σχέδιό του, ακόμη και όταν χρησιμοποιούσε ακραία εθνικιστικά μηνύματα, προκειμένου να κάνει τον εαυτό του κατανοητό. Αγαπούσε με αφοσίωση τη χώρα του όπως λίγοι» ανέφερε ο κ. Ιλιέσκου σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του blog.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.