Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Τα νησιά που χάνουν τη μείωση ΦΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταργούνται οι φορο-ελαφρύνσεις του ΦΠΑ στα νησιά από την 1η Οκτωβρίου με βάση το μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και ορίζει ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα.

Η απόφαση έχει ψηφιστεί με συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την προηγούμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση απλώς θα κληθεί να την εφαρμόσει.

Από την 1η Οκτώβρη 2015, λοιπόν, καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν έως σήμερα στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου, το μαχαίρι σε μια δεύτερη ομάδα νησιών ακολουθεί την 1η Ιουνίου 2016 και η ολοκλήρωση της κατάργησης των εξαιρέσεων προβλέπεται με μια τρίτη ομάδα νησιών την 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι συντελεστές 5%, 9% και 16% οι οποίοι θα ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου, θα αυξηθούν την επομένη ημέρα σε 6,5%, 13% και 23% όπως ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Με τις διατάξεις του ν. 4336/2015 προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και των νησιών του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο

Το Μνημόνιο προβλέπει πως τα υπαγόμενα στις παραπάνω ομάδες νησιά θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ήδη καταρτίσει τη σχετική απόφαση την οποία ωστόσο θα υπογράψει η νέα κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες στο euro2day.gr αναφέρουν ότι στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έχουν υποβληθεί δύο εναλλακτικές προτάσεις, για το από που θα αρχίσει το ψαλίδι στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (πλην Κρήτης). Η πρώτη εναλλακτική γίνεται με κριτήριο γεωγραφικό. Πόσο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται τα νησιά.

Προτείνεται λοιπόν, να χάσουν πρώτα την κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές , οι Κυκλάδες και οι Σποράδες. Σε αυτή την πρόταση, οι επιβαρύνσεις πιάνουν τα «κοσμικά» νησιά, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη αλλά αγγίζουν παράλληλα, την Ανάφη, τη Μακρόνησο, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Γυάρο, τη Σχοινούσα και όλες τις Σποράδες (Σκόπελο, Αλόννησο, Σκιάθο, Σκύρο).

Η δεύτερη εναλλακτική γίνεται με κριτήριο εισοδήματος κατά κεφαλήν. Πόσο πλούσιοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, ώστε να πληρώσουν πρώτα οι «έχοντες». Το πρόβλημα εδώ, είναι η έλλειψη στατιστικών στοιχείων. Η ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχει διαθέσιμα στοιχεία κατά κεφαλή εισοδήματος σε επίπεδο νησιού, παρά μόνο σε επίπεδο περιφέρειας και αν επιχειρηθεί να βγει ενδεχομένως κατά κεφαλήν εισόδημα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, είναι σαφές ότι – λόγω φοροδιαφυγής- θα βγει το αποτέλεσμα... αλλού γι' αλλού.

Στο επιτελείο του κ. Αλεξιάδη, η πεποίθηση η οποία επικρατεί είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, να γίνουν οι λίστες των νησιών με βάση κριτήρια τόσο γεωγραφικής εγγύτητας προς την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και εισοδηματικά.

Αυτήν την καυτή πατάτα όμως θα κριθεί να τη διαχειριστεί ο επόμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Αλεξιάδης θα κάνει τις εισηγήσεις του, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα βγάλει αυτός το φίδι από την τρύπα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Με δεδομένες της πάγιες αρρυθμίες κάθε νέας κυβέρνησης τα πρώτα της 24ωρα, μια παράταση της προθεσμίας της 1ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ακόμα και αν δεν είναι η 1η του Οκτώβρη όμως, μέσα στον επόμενο μήνα, τα πρώτα νησιά του Αιγαίου θα χάσουν τους μειωμένους συντελεστές κατά 30% που ισχύουν σήμερα. Κάπως έτσι ο υπερμειωμένος συντελεστής 5% θα αυξηθεί σε 6,5%, ο μειωμένος 9% θα αυξηθεί σε 13% και ο κανονικός 16% θα αυξηθεί σε 23%, όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ εφαρμόζονται από το 1992 σε εννέα νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου (Λέσβο, Σάμο, Χίο, Θάσο, Σαμοθράκη, Σκύρο, Βόρειες Σποράδες, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.