Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Αλλαγές στα capital controls για επιχειρήσεις και αγορές μέσω ίντερνετ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Επικαιροποίησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις ερωτήσεις και απαντήσεις για τα capital controls. Συγκεκριμένα υπήρξαν αλλαγές στις αγορές μέσω ίντερνετ και στις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα στην επικαιροποίηση των ερωτήσεων αναφέρεται:

Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet;

ΝΑΙ, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:

μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,

εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, και

για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:
1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.

2. Πληρωμές ξενοδοχείων.

3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.

5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).

6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.

7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ).

8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.

9. Πληρωμές ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως, ενδεικτικά, συνδρομή φιλοξενίας σε server, συνδρομή domain name, συνδρομή σε παρόχους φύλαξης αρχείων, συνδρομή σε παρόχους cloud-based υπηρεσιών λειτουργίας, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), πλατφόρμες επικοινωνίας με χρήστες, συνδρομή για συντήρηση ελάχιστης παρουσίας για λόγους διαφήμισης σε Google/ Facebook.
12. Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;

Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στην τράπεζα η οποία την έχει εκδώσει. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας.

Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών);

Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ωστόσο, με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΦΕΚ Β΄ 1563/24.7.2015), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Β΄ 1625/3.8.2015) δόθηκε στις τράπεζες η δυνατότητα εξέτασης και αξιολόγησης αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.), άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή, και έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Το ημερήσιο εγκριτικό όριο των τραπεζών ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:

από 0 έως 150.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και

εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή (ΦΕΚ Β΄ 1625/3.8.2015).
Για κάθε συναλλαγή που υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, το μηνιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών ανά πελάτη για κάθε τράπεζα διαμορφώνεται ως ακολούθως:

1) για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών, κατά το αντίστοιχο ημερολογιακό τρίμηνο του προηγουμένου έτους, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας,

2) για τις λοιπές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη μηνιαία αξία των πρώτων και λοιπών βοηθητικών υλών, που σχετίζονται με την παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης, κατά το προηγούμενο έτος, μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας.
Στις δύο ως άνω περιπτώσεις, το σύνολο των εγκρινομένων συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο διάστημα από 30.07.2015 έως και 31.12.2015, δεν μπορεί να υπερβεί τη συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποίησε η ως άνω επιχείρηση το δεύτερο ημερολογιακό εξάμηνο του προηγουμένου έτους.

Για κάθε συναλλαγή ύψους έως και 5.000 €, η οποία απαιτεί την αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό για την εξόφληση τιμολογίου, δεν ισχύει το ως άνω μηνιαίο όριο, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εγκριθεισών αυτών συναλλαγών ανά εργάσιμη ημέρα δεν υπερβαίνει το 1/10 του ημερήσιου εγκριτικού ορίου κάθε Π.Ι.

Ο έλεγχος για τη συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων γίνεται από την τράπεζα, η οποία ζητά κάθε αναγκαίο παραστατικό και έγγραφο από τον πελάτη.

Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα που αφορούν πληρωμές εισαγωγών για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να υποβάλλονται, ανεξαρτήτως ύψους ποσού των σχετικών παραστατικών, από τους ενδιαφερόμενους στα σημεία εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα είτε θα διεκπεραιώνει μόνη της είτε θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η οποία είτε θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του αιτούμενου ποσού ή θα το απορρίπτει. Τόσο οι τράπεζες όσο και η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών εξετάζουν κατά προτεραιότητα συναλλαγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διαφύλαξη δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, εισαγωγών φαρμακευτικών ειδών, τροφίμων, πρώτων υλών, καυσίμων, προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, και ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό παραγωγικών εταιρειών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.