Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Τα καυτερά φαγητά σύμμαχος της μακροζωίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Για όσους λατρεύουν τα καυτερά φαγητά τα νέα είναι καλά. Μια έρευνα που έγινε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ από αμερικανούς και κινέζους ερευνητές δείχνει ότι συχνή κατανάλωση καυτερών και πικάντικων φαγητών, με καυτερές πιπεριές, κάρι και άλλα μπαχαρικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να ευνοήσει την μακροζωία.

Στην έρευνα συσχετίστηκαν οι διατροφικές συνήθειες σχεδόν 500.000 Κινέζων ηλικίας 30 έως 79 ετών (ιδίως πόσο συχνά έτρωγαν καυτερά φαγητά) με το ιατρικό ιστορικό τους.

Η μελέτη, που διήρκεσε επτά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν περίπου 20.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά εβδομαδιαίως.

Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιά, διαβήτη κ.α.).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και στον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι ανάμεσά τους υπάρχει όντως σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Όπως είπε ο Τσι, «σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και από άλλους πληθυσμούς».

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών, είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α. Η καυτερή πιπεριά είναι το πιο συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στα φαγητά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κινεζικες συνήθειες που μελέτησε η έρευνα.

Η επιδημιολόγος δρ Νίτα Φορούχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δήλωσε ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς συχνά καυτερά φαγητά, καθώς η σχετική επιστημονική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. 'Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή και να μη δίνει έμφαση στα καυτερά φαγητά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.