Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Αλλαγές στους ευνοϊκούς όρους των 100 δόσεων και του ΕΝΦΙΑ εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διάφορα σενάρια, υπό την πίεση των θεσμών, που απαιτούν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση πετυχαίνοντας διαγραφή έως και 100% των προσαυξήσεων, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Οι αλλαγές κινούνται στο εξής πλαίσιο:

• Εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων και περιορισμό του αριθμού των δόσεων που έχουν επιλέξει οφειλέτες, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσού της μηνιαίας δόσης για τις δόσεις που υπολείπονται.

• Αύξηση του επιτοκίου για τις ρυθμισμένες δόσεις. Σήμερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%.

• Αυτόματη «αποβολή» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων-οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει επίσης διορθώσεις και στον ΕΝΦΙΑ ώστε ο φόρος να γίνει δικαιότερος και πιο αναλογικός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις που αφορούν στα εξής:

• Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%.

Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

• Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ, που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τ.μ.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.