Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Για «τιμωρητικό μοντέλο» πρόληψης του καρκίνου μιλά η ΟΕΝΓΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφορμή η πρόταση για μειωμένη κάλυψη νοσηλίων για ασφαλισμένους.

Απορία εκφράζει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για μειωμένη κάλυψη νοσηλίων των ασφαλισμένων με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας κάνει λόγο για «τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δε συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν».

Ο κ. Βαρνάβας αναφέρει επίσης ότι στη δημόσια υγεία υπάρχουν δεκάδες προβλήματα που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής και τα οποία οι πολιτικές υγείας μπορούν να αντιμετωπίσουν εφαρμόζοντας κυρίως πρακτικές πρόληψης. Ως τέτοιες πρακτικές, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, «εννοούμε την ενημέρωση, την πειθώ και τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των εξελίξεων που έχει πετύχει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια».

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρνάβας, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο καρκίνος και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι τα γνωστότερα από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία οι ανεπτυγμένες κοινωνίες καταβάλουν σήμερα πολύ μεγάλο τίμημα.

«Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

«Είναι αδόκιμο», καταλήγει ο κ. Βαρνάβας, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.