Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Χάος στο Λονδίνο από την απεργία στο μετρό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκατομμύρια Λονδρέζοι βρέθηκαν σήμερα το πρωί αντιμέτωποι με ατέλειωτες ουρές στην προσπάθειά τους να επιβιβασθούν σ' ένα λεωφορείο ή ένα τρένο, καθώς το μετρό παραμένει κλειστό λόγω απεργιακής κινητοποίησης η οποία συνδέεται με την έναρξη μιας νυκτερινής υπηρεσίας τα σαββατοκύριακα.



Ο "Tube", όπως αποκαλείται ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου, κατέβασε τα ρολά χθες Τετάρτη στις 18:30 (τοπική ώρα, 20:30 ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνει κλειστός ολόκληρη τη σημερινή ημέρα, επηρεάζοντας τις μετακινήσεις των κατοίκων της πρωτεύουσας καθώς και των τουριστών που είναι πολυάριθμοι σ' αυτή την περίοδο διακοπών.

Έχοντας κατά νου την εμπειρία από την τελευταία απεργία, πριν από μόλις έναν μήνα, οι Λονδρέζοι ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλές φωτογραφίες και βίντεο από τις ουρές αναμονής που αυξάνονταν στη βρετανική πρωτεύουσα, με ετικέτα (hashtag) #tubestrike.

Παρά τα 250 επιπλέον λεωφορεία που τέθηκαν σε κυκλοφορία από την αρμοδια αρχή, την Transport for London (TfL), μεγάλος συνωστισμός παρατηρούνταν στο δίκτυο των λεωφορείων, η ομαλή λειτουργία του οποίου εμποδιζόταν επίσης από τα πολλά μποτιλιαρίσματα.

"Πήρα το λεωφορείο, ήταν αληθινά γεμάτο και χρειάσθηκα 45 λεπτά, αντί για 20 λεπτά", εξήγησε με ταλαιπωρημένο ύφος ο Άμαλ, ένας 21χρονος πωλητής.

Πολλοί Λονδρέζοι επέλεξαν το περπάτημα, όπως φαινόταν από τα πεζοδρόμια του κέντρου του Λονδίνου στα οποία επικρατούσε συνωστισμός.

"Επωφελούμαι της απεργίας για να πάω στη δουλειά μου τρέχοντας σήμερα", έγραφε από την πλευρά της ευτυχής η Χάνα Κοξ στο Twitter.

Όσο για τους τουρίστες, αυτοί υπέμεναν υπομονετικά την αναμονή.

"Πήγαμε χθες το βράδυ σινεμά και είχαμε πρόβλημα να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο. Δεν ξέραμε για την απεργία. Συνεπώς σήμερα περπατάμε", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ταμάρα, μια 43χρονη γερμανίδα τουρίστρια που επισκέπτεται το Λονδίνο για τέσσερις ημέρες με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.

Επωφελούμενη της ευκαιρίας για να διαφημισθεί, μια εταιρεία σκέιτμπορντ διένειμε δωρεάν στους επιβάτες μερικές δεκάδες σκέιτμπορντ στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βικτόρια.

Αυτή η δεύτερη απεργία μέσα σ' ένα μήνα αφορά την έναρξη της λειτουργίας μιας νυκτερινής υπηρεσίας την Παρασκευή και το Σάββατο, για την οποία τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική και την επαγγελματική ζωή των μελών τους, καθώς και την ασφάλεια του δικτύου.

Παλιά υπόσχεση του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, η νυκτερινή υπηρεσία πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί στις 12 Σεπτεμβρίου ώστε να συμπέσει με την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι που θα διεξαχθεί στην Αγγλία από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Τα συνδικάτα ζητούν την αναβολή της έναρξης της υπηρεσίας και ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως δεν επιμένει στην ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου.

"Θέλω να αρχίσει το φθινόπωρο", δήλωσε. Όμως "δεν θα εγκρίνω περισσότερα χρήματα. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως η προσφορά (που έγινε στους εργαζόμενους του μετρό) είναι πολύ γενναιόδωρη", πρόσθεσε.

Η εταιρεία London Underground, που διαχειρίζεται το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, προτείνει μια μισθολογική αύξηση κατά 2% φέτος και στη συνέχεια κατά 1% (ή αντίστοιχη του πληθωρισμού, αν αυτός είναι υψηλότερος) για το 2016 και το 2017, καθώς κι ένα έκτακτο πριμ 500 λιρών (περίπου 700 ευρώ) στο σύνολο του προσωπικού που εργάζεται τη νύκτα.

"Τα μέλη μας απέρριψαν την τελευταία προσφορά επειδή εξαναγκάζονται να δεχθούν τα νέα ωράρια απασχόλησης χωρίς να υπάρχει συμφωνία πάνω σ' αυτά και χωρίς να υπάρχει σταθερή δέσμευση όσον αφορά την ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτική ζωή και την επαγγελματική ζωή για τους οδηγούς", εξήγησε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Aslef Μικ Ουίλαν.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.