Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Γυναίκες φυλακίζονται για «εγκλήματα τιμής»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των έγκλειστων γυναικών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει ότι περίπου 600 γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν έχουν καταδικαστεί για λεγόμενα «εγκλήματα ηθικής». Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εγκλείστων γυναικών από τότε που οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία πριν από σχεδόν δώδεκα χρόνια.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές βρίσκονται στη φυλακή επειδή είτε το έσκασαν από το σπίτι τους, συνήθως για να γλιτώσουν από την κακοποίηση ή τον εξαναγκαστικό γάμο τους ή για φερόμενη μοιχεία, που συχνά αφορά τον βιασμό τους. Ο αριθμός αυτός εμφάνισε αύξηση 50% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

«Η αύξηση αυτή αντανακλά μια επονείδιστη έλλειψη και την απουσία πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους ξένους δωρητές και συμμάχους», κατήγγειλε ο Φελίμ Κιν, αναπληρωτής διευθυντής του HRW για την Ασία.

Οι γυναίκες έχουν ανακτήσει το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την απασχόληση από τα τέλη του 2001 που εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτές οι ελευθερίες μπορεί να αφαιρεθούν μετά την απόσυρση από την χώρα ως το τέλος του ερχόμενου έτους των περισσότερων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένες γυναίκες βουλευτές στο Αφγανιστάν κατηγορούν την κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τις γυναίκες, κατηγορίες τις οποίες απορρίπτει η ίδια.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία για τα κορίτσια και τις γυναίκες που βρίσκονται στην φυλακή προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, αναφέρει το HRW.

Τα στοιχεία αυτά δίδονται στην δημοσιότητα μερικές ημέρες μετά την αποτυχία του κοινοβουλίου να επικυρώσει έναν νόμο περί Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, ο οποίος θα ενίσχυε προεδρικό διάταγμα του 2009 που απαγορεύει τον αναγκαστικό γάμο των γυναικών, όπως και τον γάμο ανήλικων γυναικών, τον ξυλοδαρμό και τον βιασμό τους.

Χθες ο ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να επικυρώσει τον νόμο αυτόν.

«Οι διεθνείς δωρητές δεν θα υποστηρίξουν μια χώρα στην οποία τα κορίτσια που είναι εννέα ή δέκα ετών μπορούν να παντρευτούν», δήλωσε η ερευνήτρια για το Αφγανιστάν του Human Rights Watch Χέδερ Μπαρ.

Μολονότι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο λόγος για την αύξηση αυτή του αριθμού των γυναικών που βρίσκονται στην φυλακή για λεγόμενα «εγκλήματα που προσβάλλουν την τιμή», τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί όχι μόνον ο αριθμός των γυναικών, αλλά και των ανδρών που φυλακίζονται σε όλη την χώρα.

«Καθώς όλοι αναμένουν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, υπάρχει ένα αίσθημα ότι, κατά μία έννοια, τα πράγματα μπορούν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση», κατέληξε η Μπαρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.