Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Βραβείο καινοτομίας για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια εξαιρετικά σημαντική διεθνής διάκριση δέχθηκε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα το εργαστήριο Ασύρματων Δικτύων και πολυμεσικών Επικοινωνιών του Τμήματος Πληροφορικής. Η ελληνική ερευνητική ομάδα συμμετείχε στο πρόγραμμα «PURSUIT: Publish Subscribe Internet Technology» και έλαβε το «Future Internet Award» στο συνέδριο Future Internet Assembly στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 10 Μαΐου 2013, για την τεράστια συνεισφορά της στον ανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του Διαδικτύου. 

Η προσπάθεια της ομάδας έγκειται στο να διασφαλιστεί ο αυστηρός έλεγχος των χρηστών πάνω στα δεδομένα τους στην εποχή της ευρυζωνικής πρόσβασης. Μάλιστα αυτή είναι η δεύτερη φορά που το «Future Internet Award» δίνεται σε έργο στο οποίο μετέχει πανεπιστημιακή ομάδα από το ΟΠΑ. Το έργο «Trilogy» (FP7) έλαβε την ίδια διάκριση το 2011. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «το έργο άνοιξε τον δρόμο προς μία καινοτόμο μελλοντική αρχιτεκτονική για το Διαδίκτυο του μέλλοντος, με σκοπό να ικανοποιεί τις αυξανόμενες απαιτήσεις κίνησης και ασφάλειας μέσω της σχεδίασης, υλοποίησης και πειραματικής αξιολόγησης της νέας τεχνολογίας των Πληροφοριο-Κεντρικών Δικτύων». 

Το έργο διήρκησε 2,5 χρόνια και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Αποτέλεσε συνεργασία ακαδημαϊκών και βιομηχανικών ερευνητικών ομάδων από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, με γενικό στόχο ένα βελτιωμένο Διαδίκτυο του μέλλοντος, το οποίο να εστιάζει στο ίδιο το περιεχόμενο και την πληροφορία, αντί στην αλληλεπίδραση με συγκεκριμένους υπολογιστές ή τη θέση στην οποία βρίσκεται η πληροφορία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος FP7. 

Στο εργαστήριο Ασυρμάτων Δικτύων και Πολυμεσικών Επικοινωνιών συμμετέχουν οι καθηγητές Γεώργιος Κ. Πολύζος, Γεώργιος Ξυλωμένος, Βασίλειος Α. Σύρης και Ιωάννης Μαριάς, οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές Χριστόφορος Ν. Βερβερίδης και Κωνσταντίνος Κατσαρός και οι υποψήφιοι διδάκτορες Νικόλαος Φωτίου, Χρήστος Τσιλόπουλος, Ξενοφών Βασιλάκος, Χαρίλαος Στάης, Ιωάννης Θωμάς και Αλέξανδρος Κωστόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.