Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ο Συνήγορος του πολίτη για τους ανήλικους αλλοδαπούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει, ο Συνήγορος του Πολίτη, την μακροχρόνια διοικητική κράτηση ανηλίκων που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η Ανεξάρτητη Αρχή, σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, επισημαίνει την ανάγκη, βάσει και των προβλέψεων των διεθνών συμβάσεων, να περιοριστεί η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων στον ελάχιστο δυνατό χρόνο που είναι αναγκαίος για την καταγραφή των στοιχείων τους και την παραπομπή τους σε χώρο φιλοξενίας ή συνένωση τους με συγγενικά τους πρόσωπα.

Στις αρχές του έτους ο Συνήγορος επισκέφθηκε τον Χώρο Κράτησης Αλλοδαπών Ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα Αττική, όπου διαπίστωσε ότι κρατούνταν ανήλικοι έως και 4 μήνες. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης, ενώ υπήρχε αβεβαιότητα για τους χρόνους και το πλαίσιο της απελευθέρωσης και της προνοιακής φροντίδας τους. Για τον λόγο αυτό, η Αρχή τόνισε στο Υπουργείο ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων στους χώρους κράτησης απέχουν από αυτές που ανταποκρίνονται στις ηλικιακές ανάγκες και τα δικαιώματα τους», ενώ πρότεινε την τροποποίηση της διάταξης του ΠΔ 116/2012, που προβλέπει δυνατότητα παράτασης της διοικητικής κράτησης ανηλίκων μέχρι και τους 12 μήνες, έτσι ώστε οι ανήλικοι να παραπέμπονται το ταχύτερο δυνατό σε κατάλληλες προνοιακές δομές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολείται με το ζήτημα της μεταχείρισης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην χώρα μας. Στο παρελθόν έχει επισκεφτεί επανειλημμένα κέντρα κράτησης και χώρους φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και έχει συνοψίσει τις διαπιστώσεις του σε Ειδική Έκθεση («Διοικητική Κράτηση και Απέλαση Αλλοδαπών Ανηλίκων»), σε Πόρισμα («Μεταχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων κρατουμένων στην Παγανή Μυτιλήνης») και πιο πρόσφατα στην Έκθεση προς την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα. Στις προτάσεις του επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προνοιακή φροντίδα και την πολύπλευρη υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, και να εφαρμοστεί ο θεσμός της επιτροπείας, με κατάλληλες προβλέψεις εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας. 

Το θέμα ανέδειξε και ο Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος σε πρόσφατη Έκθεσή του μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, κάλεσε τις αρχές «να παρέχουν αποτελεσματική προστασία στους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, που συχνά αφήνονται χωρίς καμία υποστήριξη και είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στη ρατσιστική βία και σε διάφορες μορφές εκμετάλλευσης. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτροπείας και σε κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας των παιδιών». 

Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημερώθηκε ότι από τις 31 Μαρτίου 2013 έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί οι επιχορηγήσεις των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, τόσο δημοσίου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα, από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα χωρίς προσωπικό, μόνο με τη στήριξη εθελοντών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αγιάσο Μυτιλήνης, όπου στον παρόντα χρόνο υπάρχει ένας μόνο εργαζόμενος (μάγειρας) ενώ φιλοξενεί περίπου 60 ανηλίκους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.