Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Αύξηση του εθελοντισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αύξηση της εθελοντικής προσφοράς κατά 44% μετά το 2010, εξαιτίας της αναγκαστικής συμβίωσης με την κρίση, καταγράφουν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της έρευνας για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρωτοβουλία του TEDxAthens, Human Grid.

Η, ηλικίας οκτώ μηνών, Human Grid ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο να «υφαίνει υπομονετικά» -όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε- το δίκτυο των εθελοντικών πρωτοβουλιών του νομού Αττικής, με στόχο την ανάδειξη και την υποστήριξη των ομάδων που προσφέρουν συνεργατικά, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και της όποιας απορρύθμισης του κοινωνικού ιστού.

Οι στόχοι και η δομή των ομάδων ποικίλλουν. Από τη σίτιση και την περίθαλψη απόρων, τον εξωραϊσμό πάρκων και το στήσιμο ανταλλακτικών παζαριών, μέχρι τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και τον συντονισμό περιπάτων και ποδηλατοποριών, κοινό σημείο των δράσεων είναι ότι οργανώθηκαν από τους ίδιους τους ανθρώπους τους, από «κάτω προς τα επάνω».


Βασίστηκαν στη γνήσια ανάγκη των κατοίκων της πόλης να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Όπως σημειώθηκε, στόχος του Human Grid είναι, μέσα από τον διαδικτυακό χάρτη (www.humangrid.gr), να αποτυπωθεί το «ανθρώπινο δίχτυ» της Αθήνας ώστε όσοι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να τις αναζητούν εύκολα και γρήγορα αλλά και να ενημερώνονται για τις επικείμενες δράσεις και τις δυνατότητες συμμετοχής τους.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed σε δείγμα 1.001 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 64 ετών, επιχειρεί να αποτυπώσει την τρέχουσα τοποθέτηση της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τον εθελοντισμό και τις συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.