Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Από 18 ως 25 Ιουλίου το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καντρίλιες στη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Στη 19η διοργάνωσή του έφτασε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένα φεστιβάλ ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό, πάντα ξεχωριστό και πάντα ενήμερο για τις πρωτοποριακές τάσεις του σύγχρονου χορού σε όλο τον κόσμο.

Στόχος του, εδώ και δύο δεκαετίες, είναι να συστήσει στο ελληνικό κοινό τους πιο ενδιαφέροντες ερμηνευτές και χορογράφους και τα πιο συναρπαστικά έργα.

Ειδικοί, άνθρωποι του χορού, σπουδαστές και ευρύ κοινό ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους στην Καλαμάτα, για να μοιραστούν τις παραστάσεις, την ατμόσφαιρα και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα.

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται από τις 18 μέχρι τις 25 Ιουλίου 2013 σε διάφορους χώρους της Καλαμάτας, με κυρίαρχο το μαγικό Αμφιθέατρο του Κάστρου.

Φέτος το πρόγραμμά του, που έχει διαμορφωθεί με έντονα ερευνητική διάθεση, δίνει έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών δημιουργών, καταξιωμένων και ανερχόμενων, και προβάλλει μ’ ένα δυνατό πρόγραμμα τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, που δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα δούμε φέτος, μεταξύ άλλων, την αναβίωση της μυθικής παράστασης Drumming της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ με την ομάδα της Rosas, καθώς και την αναβίωση μιας ιστορικής παράστασης που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται, χορεύεται και βλέπεται μια παράσταση χορού: του «What the body does not remember» του Βιμ Βαντεκέυμπους, που θα παρουσιαστεί από την ομάδα του, την Ultima Vez.

Δίπλα στους δύο εξέχοντες βέλγους δημιουργούς, ένας γάλλος χορευτής και χορογράφος που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τον δικό του δρόμο εκφραστικής διαδικασίας, με τη δική του ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά ματιά: ο Ρασίντ Ουραμντάν, με την παράσταση «Παγκόσμια έκθεση».

Πέρα από την Ευρώπη, το Φεστιβάλ διευρύνει την έρευνά του στην Κεντρική Αφρική και τη Λατινική Αμερική αποκαλύπτοντας στο κοινό δύο νέους δημιουργούς.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θ’ ανακοινωθεί σε λίγες μέρες και σίγουρα θ’ αποτελέσει έναν δυνατό πόλο έλξης για όλους όσοι θέλουν να «ζήσουν» την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της Καλαμάτας, τις ημέρες του Φεστιβάλ της.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες: ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού που θα καθοδηγήσει ο ισπανός Χόρχε Κρέσις, γνωστός για τη δυναμική προσέγγιση του χορού που πρεσβεύει, και ένα ερευνητικό εργαστήρι χορού με αφετηρία την ικανότητα του ανθρώπου να εφευρίσκει νέα παιχνίδια και να τα εφαρμόζει στο χορό, το οποίο θα καθοδηγήσουν η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη και η χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ενεργοποιήσει την πόλη της Καλαμάτας και θα τη μετατρέψει για οκτώ μέρες σε μια πραγματική πόλη του σύγχρονου χορού, έτοιμη να υποδεχθεί καλλιτέχνες και επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.