Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Βρέθηκε ασθενής που δεν την «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το υπερανθεκτικό μικρόβιο E.coli βρέθηκε στα ούρα της.

Δυσοίωνα είναι τα νέα για τη μάχη των λοιμώξεων με τα αντιβιοτικά καθώς βρέθηκε ο πρώτος ασθενής στον οποίο δεν «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό, ακόμη και το πιο ισχυρό. Η είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μιας εποχής χωρίς επαρκή και κατάλληλα αντιβιοτικά.

Η ασθενής είναι μια 49χρονη γυναίκα που μολύνθηκε με ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli, το οποίο αποδείχθηκε ανθεκτικό ακόμη και στην κολιστίνη, ένα παλαιό ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής, όταν όλα τα άλλα αντιβιοτικά έχουν φανεί αναποτελεματικά. Αφού ακόμη και η κολιστίνη μοιάζει ανίκανη να «καθαρίσει» μια λοίμωξη, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους, γιατρούς και ασθενείς.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων-CDC (το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει επιληφθεί της υπόθεσης και ελέγχει το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους Times της Νέας Υόρκης.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πώς η ασθενής -η οποία δεν είχε κάνει κάποιο ταξίδι το προηγούμενο πεντάμηνο- κόλλησε το εν λόγω υπερ-ανθεκτικό μικρόβιο, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ούρα της τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο μικρόβιο είχε αντοπισθεί αρχικά, στο τέλος του 2015, σε ένα μικρό αριθμό ζώων και ανθρώπων στην Κίνα και, στη συνέχεια, στην Ευρώπη. Η γυναίκα στις ΗΠΑ μπορεί να το κόλλησε από τρόφιμο ή από κάποιον άλλο που ήταν μολυσμένος.

«Βασικά, αυτό σημαίνει ότι το τέλος του δρόμου για τα αντιβιοτικά δεν απέχει και πολύ. Μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή που θα παθαίνουν ουρολοιμώξεις, για τους οποίους δεν θα διαθέτουμε πλέον αντιβιοτικά», δήλωσε -καθόλου καθησυχαστικά- ο διευθυντής του CDC Τομ Φρίντεν. «Για μερικούς ασθενείς ήδη δεν υπάρχουν αντιβιοτικά», πρόσθεσε.

Η περίπτωση της 49χρονης, η οποία στις 26 Απριλίου αναζήτησε βοήθεια σε μια στρατιωτική κλινική για μια ουρολοίμωξη, έγινε γνωστή μέσω δημοσίευσης στο περιοδικό "Antimicrobial Agents and Chemotherapy" της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Το σούπερ-E coli περιέχει ένα γονίδιο, το mcr-1, το οποίο του παρέχει ανθεκτικότητα και έναντι της κολιστίνης. Το γεγονός ότι αυτό το γονίδιο μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα βακτήρια και άρα έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί γρήγορα, είναι «άκρως ανησυχητικό», δήλωσε ο δρ Πάτρικ ΜακΓκαν του Στρατιωτικού Ιντιστούτου Ερευνών Γουόλτερ Ριντ, επικεφαλής της σχετικής δημοσίευσης, που έφερε το περιστατικό στο προσκήνιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% έως 50% των αντιβιοτικών που χορηγούνται από τα νοσοκομεία και τους ιδιώτες γιατρούς, είναι περιττά ή ακατάλληλα για την περίπτωση, συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα των μικροβίων. Το καλό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης των φρούτων και λαχανικών, παρέχει μια σχετική -αλλά όχι πλήρη- προστασία έναντι των μικροβίων.

Έκκληση Κάμερον για περιορισμό στη χρήση των αντιβιοτικών

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών και στην επιβράβευση των φαρμακοβιομηχανιών που αναπτύσσουν νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που οφείλονται στα ανθεκτικά στα φάρμακα σούπερ μικρόβια.

«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά έχουν σταματήσει να είναι δραστικά, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από απλές λοιμώξεις ή από ασθένειες όπως η φυματίωση, ο τέτανος, η σηψαιμία, λοιμώξεις που δεν θα έπρεπε να μεταφράζονται σε θανατική καταδίκη», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία.

«Εάν δεν κάνουμε τίποτε αυτό θα σημάνει ένα σωρευτικό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία ύψους 100 τρισεκατομμυρίων και το τέλος της ιατρικής όπως την ξέρουμε», προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.