Σάββατο 28 Μαΐου 2016

40ρηδες: Από τι κινδυνεύει περισσότερο η υγεία τους;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είστε τυροφάγος; Και μαζί με αυτό σας αρέσουν τα μπέργκερ και οι ψητές μπριζόλες; Αν ναι, τότε προσέξτε γιατί μειώνεται δραστικά το προσδόκιμο επιβίωσης σας.

Τα ευρήματα δυο ερευνών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Cell Metabolism καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε κρέας και τυρί όταν καταναλώνεται στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Όμως, οι ίδιες έρευνες αναφέρουν πως η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνούχων τροφίμων σε μεγάλη ηλικία μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα.

«Η έρευνα δείχνει ότι μια χαμηλή σε πρωτεΐνη διατροφή στη μέση ηλικία είναι χρήσιμη για την πρόληψη του καρκίνου και της συνολικής θνησιμότητας» εξηγεί η Eileen Crimmins εκ των συγγραφέων της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. «Ωστόσο προτείνουμε επίσης ότι στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι σημαντική η αποφυγή μιας διατροφής χαμηλής σε πρωτεΐνη προκειμένου να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος και να μειωθεί η ευπάθεια» εξηγεί η ίδια.

Στην πρώτη έρευνα οι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από 6.800 μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες από τις Η.Π.Α. Διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν περισσότερο από το 20% των θερμίδων τους από ζωικές πρωτεΐνες – κυρίως κρέας και γαλακτοκομικά – είχαν τέσσερις φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή διαβήτη. Επίσης, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα 18 χρόνια ήταν διπλάσιος συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγες πρωτεΐνες.

Ακόμη και οι μεσήλικες με μέτρια κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σύμφωνα με τους ερευνητές.Από την άλλη μεριά ο κίνδυνος ήταν πολύ χαμηλότερος ή ανύπαρκτος για τους 50αρηδες που κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες.

Συνολικά τα ευρήματα των ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή με πολλές ζωικές πρωτεΐνες είναι σχεδόν τόσο επιβαρυντική για την υγεία όσο το κάπνισμα.Οι έρευνες αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλη μεγάλη έρευνα που είχε δείξει πως η κατανάλωση ψητών κρεάτων και αλλαντικών τύπου μπέικον αυξάνουν κατακόρυφα το ποσοστό καρκίνου και ενοχοποιούνται όσο και το κάπνισμα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.