Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Γιατί οι άνδρες δεν ζουν όσο οι γυναίκες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η βιολογική εξήγηση.

Η απώλεια του χρωμοσώματος Y σε συστάδες αιμοποιητικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του χρόνου συνεχίζει να αποτελεί μια αποδεκτή από τους επιστήμονες βιολογική εξήγηση του γιατί οι άνδρες κατά μέσο όσο έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τις γυναίκες.

Επιπλέον ερευνητές από το σουηδικό Πανεπιστήμιο της Ουπσάλα σε δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Human Genetics διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με δείγματα αίματος όπου είχε «χαθεί» το Y χρωμόσωμα ανέπτυξαν νόσο του Άλτσχάιμερ με την ίδια συχνότητα που παρατηρείται σε ανθρώπους που γεννήθηκαν με γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η απώλεια του Y χρωματοσώματος εξηγούν οι ερευνητές παρουσιάζεται στο 17% των ανδρών και είναι πιο πιθανή σε καπνιστές και ηλικιωμένους.

Η σουηδική έρευνα διευρύνει την ήδη διατυπωμένη θεωρία ότι η απώλεια του Y χρωματοσώματος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, προσθέτοντας μια ακόμη παράμετρο, εκείνη του συσχετισμού της απώλειας του εν λόγω χρωματοσώματος με την εμφάνιση Άλτσχάιμερ. Αν και ο λόγος που παρατηρείται αυτό δεν είναι αποσαφηνισμένος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχετίζεται με τη μείωση της άμυνας του ανοσοποιητικού.

«Η απώλεια του Y δεν σημαίνει ότι υπάρχει 100% πιθανότητα να πάθουμε καρκίνο ή Άλτσχαιμερ» εξηγούν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι μελλοντικά η εξέταση αναφορικά με την απώλειά του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο βιοδείκτη εκτίμησης του κινδύνου νόσου και πιθανώς να πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία των νόσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.