Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Αλλαγές σε ψηφισμένους νόμους απαιτεί η τρόικα για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την 1η Ιουνίου να έχουν νομοθετηθεί όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Μέσα σε ελάχιστες μέρες καλείται η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στους νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ώστε να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει αρκετές αλλαγές επί των νόμων που ψηφίστηκαν. Συνολικά, οι τροποποιήσεις που έχουν ζητηθεί ανέρχονται σε περίπου 15 και η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.

Οπως αναφέρουν στελέχη με γνώση των συζητήσεων, οι αλλαγές που ζητούνται είναι πολλές και αρκετές δεν έχουν μεγάλη σημασία. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος «νομοτεχνικών βελτιώσεων», με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι πρόκειται ακόμα και για αλλαγές σε κάποιες λέξεις που υπάρχουν στους νόμους.

Πάντως, Αθήνα και δανειστές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία ώστε να κλείσουν άμεσα τα ανοικτά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την 1η Ιουνίου να έχουν νομοθετηθεί όλα όσα πρέπει να γίνουν, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης. Εφόσον υιοθετηθούν οι αλλαγές, οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την έκθεση προόδου (cοmpliance report) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι για να μην προκύψει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, θα πρέπει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τελευταίο 10ημερο του Ιουνίου. Και κατ’ επέκταση θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί οι αλλαγές μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ιδανικά έως την 1 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα, οι κυριότερες είναι σύμφωνα με την Καθημερινή:

-Η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου.

-Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στο να υπάρξει παράταση ενός μήνα (για τις 23 Ιουνίου) για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης με τους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για να υπογραφεί το Μνημόνιο νωρίτερα.

-Αλλαγές στο νομικό καθεστώς που θα διέπει το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για τη νομική κάλυψή του.

-Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Εκτός από το θέμα που έχει προκύψει με το ΕΚΑΣ, υπάρχει και σειρά άλλων διορθώσεων που ζητούν οι δανειστές. Για παράδειγμα, ζητούν διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται για την περίοδο 2017-2020 για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και αλλαγή στις διατάξεις που διατηρούν σε κάποιο βαθμό το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες και τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

-Αλλαγές σε φράσεις και λέξεις σε διάφορες διατάξεις των νόμων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και κάποιες διορθώσεις στις διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.