Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ο Έλληνας που έφτιαξε τη δική του… Ολυμπιακή σε ένα διαμέρισμα στο Κουκάκι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Τόλης Σκουλαριώτης και το διαμέρισμα που ενοικιάζεται όπως είναι επιπλωμένο μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Airbnb.

Το 2008, η πραγματικότητα οδήγησε τους δύο Αμερικανούς Brian Chesky και Joe Gebbia να φέρουν στον κόσμο το Airbnb. Αμφότεροι αδυνατούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο στο διαμέρισμα που διέμεναν στο Σαν Φρανσίσκο. Γι' αυτό και άρχισαν να το υπενοικιάζουν, προσφέροντάς πρωινό στους επισκέπτες τους.

Η Airbnb είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στο χώρο του τουρισμού. Περισσότερες από 190 χώρες αποτελούν εν δυνάμει ξενοδοχεία.

Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε σας νοικιάζω το σπίτι που μένω. Σας νοικιάζω και το σπίτι του γείτονα. Και το εξοχικό στο χωριό! Και το σπίτι στο νησί! Τα πάντα στη διάθεσή σας!

Αλλά ας επανέλθουμε στην πραγματικότητα. Γιατί ο οικονομικός αντίκτυπος του Airbnb ήταν η αιτία να ζωντανέψουν πολλές γειτονιές του πλανήτη και να αποκτήσουν εμπορική και τουριστική κίνηση. Και φυσικά να αποκτήσουν περισσότερη αυτές που ήδη είχαν. Στην Αθήνα ωστόσο δεν έγινε ευρέως αντιληπτό πολύ γρήγορα, τι ακριβώς σημαίνουν τα έξι γράμματα Α-Ι-R-B-N-B.

Κι εδώ που τα λέμε πώς θα μπορούσαν οι κάτοικοι μιας χώρας με ποσοστό ιδιοκατοίκησης πάνω από 70%, να αποδεχθούν από τη μία στιγμή στην άλλη ότι θα μπορούσαν να νοικιάσουν το σπίτι τους σε κάποιον ξένο.

Σε αυτό το σημείο θα σας συστήσουμε τον Τόλη Σκουλαριώτη. Ίσως τον έχετε συναντήσει στις σελίδες κάποιου περιοδικού ή στις συχνότητες κάποιου τηλεοπτικού δέκτη.



Εκκεντρικός, πολύχρωμος, πληθωρικός. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον προσέξετε. Συνέδεσε την άλλοτε εταιρεία των πέντε ηπείρων και τους έξι κύκλους του Ωνάση, με τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα μίσθωσης κατοικιών στον κόσμο.

Ο Σκουλαριώτης, θήτευσε στο χώρο της μόδας με σπουδές στο Μάρκετινγκ και τις Δημόσιες Σχέσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η εμμονή του με τα αντικείμενα και τη συλλογή τους, τον έφερε κάποια στιγμή στην πόρτα μιας βετεράνου αεροσυνοδού της Ολυμπιακής. Εκείνη του χάρισε χωρίς δισταγμό, το πουκάμισο που φορούσε ως υπάλληλος της εταιρείας.

«Συνάντησα μία καταπληκτική αεροσυνοδό. Εκείνη δούλευε στα ground floor facilities, στα κεντρικά γραφεία της Ολυμπιακής στο Mayfair και μου έδωσε το πουκάμισο που φορούσε στη δεκαετία του ’80. Σήμερα το βλέπετε κρεμασμένο στη γκαρνταρόμπα της κρεβατοκάμαρας».

Το σπίτι, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη -στο Κουκάκι-, στόχο είχε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Και να παρακινήσει τον επισκέπτη να το επιλέξει.



Το πουκάμισο της αεροσυνοδού

Ο Σκουλαριώτης ανέλαβε τη διακόσμηση, και χάρισε στο παλιό διαμέρισμα της οδού Φαλήρου, λίγo από τον αέρα της Ολυμπιακής.

«Μου θύμιζε πολύ περισσότερο Ελλάδα, σε σχέση με ό,τι άλλο είχα στο μυαλό μου. Απευθύνεται κυρίως σε ξένους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει η Ολυμπιακή, καθότι αρκετά νέοι σε ηλικία. Αρχίζουν όμως και ρωτάνε. Θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορική εταιρεία».

Ο Τόλης καταγράφει τις αντιδράσεις και -όπως λέει- οι επισκέπτες εκστασιάζονται με το σχεδιασμό.


Και το παλιό αερόθερμο της Φρεατίδας…

Στο ίδιο σπίτι βρίσκεται κι ένα παλιό αερόθερμο που ο Σκουλαριώτης βρήκε στο πατρικό του και το τοποθέτησε στην κρεβατοκάμαρα: «Με αυτό μεγάλωσα. Το αγόρασε η μητέρα μου το 1971, για να έχει περισσότερη ζέστη το σπίτι μας στη Φρεατίδα».

Σε άλλο σημείο κρεμασμένη μια στολή κυβερνήτη. Την αντάλλαξε με έναν φανατικό θαυμαστή του Βοy George.



«Είχα ορισμένα πολύ σπάνια αντικείμενα στη συλλογή μου. Ακόμα και τον ίδιο τον Boy George σε φωτογραφία, να γράφει το τηλέφωνο του σπιτιού του σε ένα χαρτί. Η ανταλλαγή μου χάρισε αυτή τη στολή».



Το σακάκι θα το φορέσει λίγο αργότερα για να φωτογραφηθεί -ως άλλος κυβερνήτης της Ολυμπιακής-, καμαρώνοντας για το δημιούργημά του:

«Την κίτρινη τσάντα που έχω στο χωλ, την αγόρασα την περασμένη δεκαετία στη Νέα Υόρκη, για μόλις 5 δολάρια. Ήταν ένας τύπος, ο οποίος πουλούσε όλα του τα υπάρχοντα έξω από το σπίτι του. Η Νέα Υόρκη είναι γνωστή για τους καταιγιστικούς ρυθμούς της άλλωστε. Κι έτσι μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να πεταχτείς από την παλιά σου ζωή σε μια καινούργια, όπως συνέβη με εκείνον τον τύπο. Περνούσα από εκεί και την αγόρασα. Πρόκειται για την τσάντα που έδιναν στη δεκαετία του ’60 σε όλους τους πελάτες της business class».



Τον ενημερώνω για τα ιστορικά αντικείμενα που έχει στη διάθεσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος πρώην εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Από τα επίχρυσα μαχαιροπίρουνα, έως και στολές του Ντεσσέ, του Τσεκλένη, του Καρντέν, του Μπίλι Μπο. Ακόμα και αντικείμενα επιβατών που έμειναν ξεχασμένα στα απολεσθέντα.

Εκείνος απαντάει σκωπτικά: «Τους στέλνεις το λογαριασμό μου στο Facebook να μου τα κάνουν δωρεά. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ!»
Η περιζήτητη κονσόλα της Philips

«Να μην παραλείψω να αναφέρω τις κουρτίνες. Τις τύπωσα μόνος μου, ως σχεδιαστής!», προσθέτει. «Όσο για την κονσόλα που είδες στην είσοδο του σπιτιού είναι η Philips Vision 2000 της δεκαετίας του ’70, η οποία είναι πολύ σπάνια και περιζήτητη σε δημοπρασίες»



Ο Σκουλαριώτης ξεκίνησε διασκεδάζοντας τον κόσμο γύρω από τις νεροτσουλήθρες της Watermania στη Μύκονο. Επειδή διέθετε τα φόντα, μετακόμισε στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Diesel, όπου έγινε υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων. Εκεί έμεινε 8 χρόνια. Παράλληλα αναλάμβανε τη διοργάνωση εκδηλώσεων για μεγάλες εταιρείες.

«Τώρα που οι δημόσιες σχέσεις έγιναν ένα είδος πολυτελείας», όπως λέει, αποφάσισε να σχεδιάζει διαμερίσματα, τα οποία φιγουράρουν στην Airbnb.

Ο ίδιος εκτός από διαμερίσματα σχεδιάζει και τα δικά του ρούχα. Η ετικέτα τους γράφει «T-O-L-I-S».

Σύντομα θα έχει έτοιμη και τη business class της Ολυμπιακής. Σε κάποιο άλλο διαμέρισμα της Αθήνας, και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα. Για περισσότερες πληροφορίες αναμείνατε στο ακουστικό σας. Για την ακρίβεια στον υπολογιστή σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.