Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Νάουσα, η «καλλονή» του Βορρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάτω από το «βλέμμα» του Βερμίου.

Στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, γύρω απ’ τα ορμητικά νερά του ποταμού Αράπιτσα, βρίσκεται μια πόλη που αποτελεί ιδανικό χειμερινό προορισμό. Είναι η Νάουσα Ημαθίας... Χτισμένη αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο καλεί τον επισκέπτη να την γνωρίσει και να την εξερευνήσει.

Τα βουνά γύρω από τον οικισμό της Νάουσας καλύπτονται από πλούσια βλάστηση, ενώ η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι ανακηρυγμένη ως τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους. Ένα από τα πιο βασικά και χαρακτηριστικά στοιχεία της Νάουσας όμως είναι το υγρό στοιχείο. Ο ποταμός Αράπιτσα με την πλούσια βλάστηση είναι ο σημαντικότερος υδροφορέας της περιοχής και διασχίζει την πόλη.

Η φυσική ομορφιά και η ατμόσφαιρα της πόλης είναι αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει και να μαγεύει όποιον βρεθεί εκεί για να την γνωρίσει από κοντά. Μάλιστα, η πόλη σε κερδίζει με το πράσινο χρώμα της την άνοιξη και το καλοκαίρι και σε γοητεύει με την άγρια ομορφιά της το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Περπατώντας κανείς στην πόλη της Νάουσας θα δει κάποια παραδοσιακά κτίρια μακεδονικού ρυθμού, διώροφα με εσωτερική αυλή χτισμένα από πωρόλιθους, πλιθιά και ξύλα. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο Πύργος του Ρολογιού, δηλαδή το «Ρολόι» που βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο και έχει ύψος 25 μέτρα.

Η πόλη της Νάουσας συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο. Το παραδοσιακό με το σύγχρονο συνυπάρχουν ενώ κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια οι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν και να απολαύσουν το όμορφο αυτό μέρος. Μπορούν επίσης να κάνουν βόλτες στα παλιά λιθόστρωτα δρομάκια αλλά και στους σύγχρονους πεζόδρομους της αγοράς. Στην πόλη της Νάουσας θα δει κανείς επίσης βιομηχανικά κτήρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 19ο και 20ο αιώνα κυρίως ως Κλωστοϋφαντουργεία.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας, το Μουσείο Οίνου και Άμπελου αλλά και το δημοτικό πάρκο της Νάουσας είναι μερικά από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε πριν φύγετε.

Περίπου πέντε λεπτά μακριά από την πόλη μπορεί να απολαύσει κανείς μια βόλτα στο πάρκο του Αγίου Νικολάου. Τεράστια δέντρα, λιμνούλες με πάπιες και πηγές να συνθέτουν έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο. Φλαμουριές και βελανιδιές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.

Ιδανική εποχή για να επισκεφτείτε την πόλη είναι οι Αποκριές που αναβιώνουν τα έθιμα. Διαλέξτε να μείνετε σε ένα από τα δεκάδες ξενοδοχεία ή τους παραδοσιακούς ξενώνες, δοκιμάστε τοπικό κρασί και απολαύστε τις εκλεκτές γεύσεις και συνταγές. Η πόλη της Νάουσας ενδείκνυται επίσης για πολλές εκδρομές και εξορμήσεις στα πέριξ...




















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.