Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» που καθηλώνει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δείτε φωτογραφίες από το εκπληκτικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μια απόκοσμη ομορφιά που καθηλώνει και εντυπωσιάζει. Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» είναι μια υποβρύχια καταβόθρα η οποία είναι άκρως εντυπωσιακή και βρίσκεται ανοικτά των ακτών του Μπελίζ, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Με διάμετρο πάνω από 300 μέτρα και βάθος 124 μέτρα αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές «μπλε τρύπες» του πλανήτη.

Το όνομα «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» επινοήθηκε από το βρετανό δύτη και συγγραφέα Ned Middleton στο βιβλίο του «Δέκα Χρόνια κάτω από το νερό» και πράγματι ταιριάζει απόλυτα στην πραγματικότητα. Η ατόλλη βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από την Πόλη του Μπελίζ και δημιουργήθηκε μετά από διάφορα στάδια, κατά τη διάρκεια παγετώνων της πιο πρόσφατης περιόδου.

Πλέον θεωρείται ένα από τα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η ανάλυση των σταλακτιτών που βρέθηκαν στη «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» δείχνει ότι ο σχηματισμός πραγματοποιήθηκε 153.000, 66.000, 60.000 και 15.000 χρόνια πριν. Το σημείο έγινε διάσημο από τον Κουστώ όταν δήλωσε ότι είναι μία από τις 10 κορυφαίες τοποθεσίες για καταδύσεις στον κόσμο. Σήμερα τα σκάφη καταδύσεων ακολουθούν το δρόμο που χάραξε το διάσημο Calypso και εξερευνούν το μοναδικό μέρος. Το 2012, το Discovery Channel κατέταξε τη «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» ως νούμερο ένα στη λίστα των «10 πιο συγκλονιστικών τοποθεσιών στη Γη».

Αν και αποτελεί ένα αγαπημένο μέρος για καταδύσεις, δεν αφορά τους δύτες όλων των επιπέδων. Η θερμοκρασία στον αέρα είναι συνήθως υψηλή, και η θερμοκρασία του νερού στους περίπου 24 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη και τη βροχερή περίοδο επιτρέπονται οι καταδύσεις, αλλά ίσως υπάρχει πρόβλημα στις άλλες δραστηριότητες. Η βροχερή περίοδος είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο και οι πιο ξηροί μήνες είναι από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο. Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» δίνει βέβαια ευκαιρία για καταπληκτικές εναέριες φωτογραφίες όπως θα δείτε παρακάτω...














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.