Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Αποζημίωση 700.000 ευρω στην οικογένεια φαντάρου που πέθανε από ηλεκτροπληξία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση των δικαστηρίων κατά του ελληνικού δημοσίου.

Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώθηκε αποζημίωση ύψους 700.000 ευρώ στην οικογένεια 20χρονου φαντάρου που, το 2004, βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία ενώ υπηρετούσε την θητεία του στο φυλάκιο «Μανίτσας» στην Κορνοφωλιά, στον Έβρρο.

Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του άτυχου φαντάρου δικαιώθηκε από την πρώτη στιγμή καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης της επιδίκασε το συγκεκριμένο ποσό, το Δημόσιο εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεση του φτάνοντας, μετά από 12 χρόνια, την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά το Διοικητικό Πρωτοδικείο, η υπόθεση πήγε στο Εφετείο το οποίο , επίσης, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη «τις τραγικές συνθήκες του ατυχήματος και το φρικτό θάνατος του Α.Τ.», την ηλικία του, την προσωπικότητά του, την αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου, την ανυπαρξία ευθύνης του άτυχου φαντάρου και την οικογενειακή του κατάσταση. Οι δικαστές έκριναν πως το ποσό που επιδικάστηκε, το οποίο αποβλέπει «στην κατά το δυνατόν, ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θανόντος, προκειμένου να αισθανθούν ελαφρότερη την ψυχική οδύνη που τους προκλήθηκε, είναι εύλογο.

Ωστόσο, το Δημόσιο έκανε και νέα προσφυγή ασκώντας αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής την οποία οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως απαράδεκτη επικυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου.

Μαζί με τον 20χρονο υπέστησαν ηλεκτροπληξία, την ώρα που σήκωναν το μεταλλικό ιστό της σημαίας του φυλακίου τους, ακόμη 4 φαντάροι οι οποίοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι οπλίτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού δεν είχαν καμία ευθύνη, ενώ πειθαρχικά ελεγκτέοι κρίθηκαν, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.