Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η τραγελαφική πραγματικότητα της Βόρειας Κορέας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από την κωμικοτραγική νεκροκρατία και το κακό Photoshop μέχρι και τον μονόκερο του Κιμ!

Εκεί που άλλα έθνη είναι γνωστά για την ουδετερότητά τους ή για τα αγαθά σήματα-κατατεθέν των οικονομιών τους, η Βόρεια Κορέα παραμένει η μόνη χώρα που απασχολεί την οικουμένη για τον παραλογισμό των ηγετών της, τους κωμικοτραγικούς θεσμούς αλλά και τους απίστευτους νόμους που διέπουν τη λειτουργία της.

Και βέβαια μέσα στην τραγικότητα της καθημερινότητας που έχει φτιάξει το καθεστώς για τους πολίτες του, υπάρχει και μια σειρά από ιστορίες που είναι κωμικές μέσα στο δράμα τους.

Με πολλά μπορεί να γελάσει κανείς από τα πεπραγμένα της Βόρειας Κορέας και του απολυταρχικού καθεστώτος της, όπως για παράδειγμα τους οπαδούς της ποδοσφαιρικής της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που αποδείχτηκε τελικά πως ήταν πληρωμένοι κινέζοι ηθοποιοί!

Κι αν για τους κατοίκους που στενάζουν δυστυχώς κάτω από την τρέλα του Κιμ Γιονγκ-Ουν και των προγόνων του τα παράλογα κυβερνητικά μέτρα μόνο αστεία δεν είναι, για μας τους υπόλοιπους αποκτούν γελοία χροιά. Όπως, ας πούμε, η απαγόρευση του τζιν, καθώς στα μάτια του Κιμ συμβολίζει τον Νο 1 εχθρό του, τις τρισκατάρατες ΗΠΑ. Αλλά και ο πρόσφατος νόμος για το κούρεμα των πολιτών ώστε να μοιάζουν στον Ανώτατο Ηγέτη: μόλις 28 επιλογές κουρέματος έχει πλέον ο Βορειοκορεάτης.

Αν και η καθημερινή τρέλα δεν εξαντλείται φυσικά εδώ…


Το ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας



Το μικρότερο από τα παραδείγματά μας είναι ωστόσο και το πιο δηλωτικό για τα χρονικά ενός καθεστώτος που δεν ασχολείται μόνο με τη διακυβέρνηση του λαού, αλλά πρακτικά με τα πάντα. Την ώρα λοιπόν που τα περισσότερα ημερολόγια του πλανήτη βασίζονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο ή έλκουν την καταγωγή τους από ιστορικούς και παραδοσιακούς παράγοντες, οι Βορειοκορεάτες βασίζουν το δικό τους ημερολόγιο στη γέννηση του Ανώτατου Ηγέτη Κιμ Ιλ-Σουνγκ!

Κι έτσι το 2016 είναι για τη Βόρεια Κορέα το έτος 104, αν και τα παρατράγουδα δεν τελειώνουν εδώ. Γιατί τα χρόνια πριν από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ (1912) συνεχίζουν να ακολουθούν τη γρηγοριανή μεταρρύθμιση, ενώ μετά το 1912 η αρίθμηση αρχίζει και πάλι από την αρχή. Είναι όμως και το άλλο, οι ημερομηνίες γέννησης (15 Απριλίου) και θανάτου (8 Ιουλίου) του Ιλ-Σουνγκ δεν μπορούν να γιορτάζονται ως μέρες γενεθλίων από τον απλό λαό!

Το παροιμιωδώς κακό Photoshop



Στη διεθνή πολιτική σκηνή, η δύναμη επιδεικνύεται συνήθως μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων ή διά της διπλωματικής οδού, αν και η Βόρεια Κορέα έχει τη δική της στρατηγική για την αυτοαποκαλούμενη υπεροχή της. Το 2015, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν απόλαυσε με τα μάτια του την εκτόξευση πυραύλου από βορειοκορεατικό υποβρύχιο και χαιρέτισε τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του. Αν και όπως αποδείχτηκε τελικά, οι εικόνες που κυκλοφόρησαν ήταν αποτέλεσμα μοντάζ και μάλιστα κακού Photoshop.



Αν κι αυτή δεν είναι φυσικά η μόνη απόπειρα της Βόρειας Κορέας να τρομοκρατήσει τον κόσμο με πλαστές φωτογραφίες. Όπως το περιστατικό με τα βορειοκορεατικά χόβερκραφτ που βγαίνουν στη στεριά και δεν είναι παρά πολλαπλασιασμός του αρχικού σχήματος! Αλλά και κάθε εικόνα του Κιμ δίπλα στους στρατηγούς του και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους περνά από το άγγιγμα του Photoshop ώστε να φαίνεται τουλάχιστον ισοϋψής ο Ανώτατος Ηγέτης, παρά το εξόφθαλμα μικρότερο ύψος του…

H ψεύτικη πόλη



Και τι δεν κάνει ο Κιμ για να προωθήσει την πολυαγαπημένη του προπαγάνδα. Σε ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα, ο Ανώτατος Ηγέτης χρηματοδότησε τη δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας ώστε να δελεάσει τους Νοτιοκορεάτες να περάσουν στα εδάφη του. Από απόσταση, η συνοριακή κωμόπολη μοιάζει αληθινή σε όλα της, καθώς έχει σπίτια, σχολεία, νοσοκομείο, ακόμα και παιδικό σταθμό.

Αν πλησιάσεις όμως θα διακρίνεις τη βορειοκορεατική απάτη: η πόλη, που βρίσκεται στην πολύ καλά φυλασσόμενη Αποστρατικοποιημένη Ζώνη, χαρακτηρίστηκε ήδη «το χωριό της προπαγάνδας», καθώς δεν ζει κανείς εντός της, παρά τις εμφατικές διακηρύξεις του Κιμ ότι οι 200 και πλέον κάτοικοί της ζουν και βασιλεύουν. Τα σπίτια δεν είναι παρά τσιμεντένια κελύφη χωρίς καν τζάμια στα παράθυρα, τα φώτα λειτουργούν με αυτοματοποιημένο μηχανισμό και οι μόνοι άνθρωποι που έχουν ποτέ εντοπιστεί στο εσωτερικό της είναι οι οδοκαθαριστές. Σε μεγάλο κόπο έχει μπει ο Κιμ για να τηρεί τα προσχήματα της προπαγάνδας…

Η βορειοκορεατική Διαστημική Υπηρεσία που δεν είναι η NASA



Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούνται οι παραδοσιακοί εχθροί της Βόρειας Κορέας και του καθεστώτος της, αυτό δεν εμπόδισε το έθνος να φτιάξει ένα διαστημικό πρόγραμμα που διατηρεί χαρακτηριστικές ομοιότητες με το αντίστοιχο της Αμερικής! Όσο για το όνομα, μάλλον πλάκα μας έκαναν οι Βορειοκορεάτες, αφού παρά την ισπανική προέλευση του «nada», όλος ο κόσμος το χρησιμοποιεί και το ξέρει. Και μάλλον αναφέρεται στα διαστημικά επιτεύγματα της υπηρεσίας, που είναι «τίποτα»!

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, η δημιουργία της NADA έγινε για να επιτευχθούν οι διαστημικές φιλοδοξίες των Κιμ Ιλ-Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ-Ιλ και να μετατραπεί το κράτος σε υπολογίσιμη διαστημική δύναμη. Αν και με τέτοιο όνομα, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εξερευνήσει το τίποτα του Σύμπαντος…

Νεκροκρατία



Το πιο εντυπωσιακά παρανοϊκό χαρακτηριστικό της βορειοκορεατικής καθημερινότητας είναι ίσως η νεκροκρατία του πολιτεύματός της, καθώς οι κυβερνητικές αποφάσεις συνεχίζουν να βασίζονται στα κελεύσματα ενός νεκρού ηγέτη! Κι αυτό γιατί ο εν ενεργεία πρόεδρος της χώρας, αυτός που ανέλαβε την Αιώνια Προεδρία στις 8 Ιουλίου 1994 για να μην τη χάσει ποτέ, είναι ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος λείπει από τα εγκόσμια εδώ και 22 χρόνια!

Κάτι που μετατρέπει τη Βόρεια Κορέα στη μόνη νεκροκρατία του κόσμου και εξηγεί πολλά παράλογα του καθεστωτικού πολιτεύματός της, όπως το ημερολόγιο που ακολουθεί τη ζωή του Ιλ-Σουνγκ ή την απαγόρευση επετείων και γενεθλίων στις σημαδιακές μέρες γέννησης και θανάτου του.

Εκτός συναγωνισμού: Ο μονόκερος της Βόρειας Κορέας



Αν μπορεί πλέον να μας κάνει κάτι εντύπωση και να είναι ακόμα πιο παλαβό από τα άλλα, αυτό θα ήταν ίσως ο μονόκερος που εμφανίστηκε στη χώρα του Κιμ το 2012, κάνοντας τους επιστήμονές της να γνωστοποιήσουν στον πλανήτη πως οι μονόκεροι είναι πραγματικοί! Σύμφωνα με το πάντα έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, που δεν είναι το όργανο της κυβερνητικής προπαγάνδας, οι επιστήμονες της χώρας επιβεβαίωσαν λέει ότι τα οστά που βρέθηκαν σε πανάρχαιο τάφο του παλιού βασιλείου της Κορέας (37 π.Χ.-668 μ.Χ.) ανήκουν πράγματι σε μονόκερο.

Ο τάφος του μονόκερου εντοπίστηκε κοντά σε ναό της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ και έφερε επιγραφή στην είσοδό του που έγραφε «Φωλιά Μονόκερου», για να είναι ακόμα πιο σαφές προφανώς. Αν και δεν δημοσιεύτηκαν ούτε φωτογραφίες ούτε περαιτέρω πληροφορίες και όλοι πιθανότατα μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.