Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η θεραπεία της υπνικής άπνοιας σώζει το μυαλό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η διαταραχή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να σχετίζεται με την πρόωρη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες ηλικιωμένους εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έπασχαν από υπνική άπνοια είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν νοητικά προβλήματα, εάν δεν έκαναν θεραπεία γι’ αυτήν.
Αντιθέτως, όσοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ειδικές συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης (CPAP) είχαν νοητική πορεία ανάλογη με εκείνη των συνομηλίκων τους δίχως άπνοια.

Τη μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU).
Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Neurology», επιστράτευσαν 2.470 εθελοντές ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της άπνοιας στις νοητικές λειτουργίες τους.

Οπως διαπίστωσαν, όσοι έπασχαν από αυτήν και δεν έκαναν θεραπεία παρουσίασαν ήπια νοητική διαταραχή ή/και νόσο Αλτσχάιμερ σχεδόν δέκα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους δίχως άπνοια.
Αντιθέτως, όσοι χρησιμοποίησαν συσκευές CPAP καθυστέρησαν την εμφάνιση της νοητικής εκφύλισης κατά μία δεκαετία, καθιστώντας έτσι την ηλικία εκδήλωσής της σχεδόν ίδια με εκείνη των συνομηλίκων τους δίχως άπνοια.
«Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας - αποτελέσματος και δεν είναι οριστικά» δήλωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρικάρντο Σ. Οσόριο, καθηγητής Ψυχιατρικής στο NYU.

«Εντούτοις πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο νοητικής εκφύλισης και πιθανώς νόσου Αλτσχάιμερ, επομένως δεν πρέπει να τις αμελούν αλλά να απευθύνονται στους ειδικούς γι’ αυτές».

Τι είναι

Το σύνδρομο άπνοιας - υπόπνοιας ύπνου, όπως λέγεται επιστημονικά, ταλαιπωρεί το 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια πλήρους ή μερικής απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου, που οδηγούν σε διακοπή (άπνοια) ή σημαντική ελάττωση (υπόπνοια) της ροής του αέρα.

Τα επεισόδια αυτά προκαλούν έντονο ροχαλητό, το οποίο διακόπτεται παροδικά πολλές φορές κάθε βράδυ, με επάνοδο της αναπνοής με βίαιο τρόπο καθώς ο ασθενής πασχίζει να πάρει ανάσα.

Η αλληλουχία αυτή ταράζει τον ύπνο και οι ασθενείς νιώθουν κουρασμένοι όταν ξυπνούν, δίχως όμως να ξέρουν τον λόγο, ενώ έχουν επίμονη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.
Στους ασθενείς με ήπια άπνοια - υπόπνοια συνήθως συνιστώνται συντηρητικά μέτρα, όπως απώλεια βάρους, αποφυγή του καπνίσματος, αποφυγή των μεγάλων γευμάτων και του αλκοόλ προ του ύπνου κ.λπ.

Σε όσους έχουν μέτρια έως σοβαρή άπνοια συνιστάται η χρήση μιας συσκευής που παρέχει αέρα υπό σταθερή θετική πίεση (CPAP), διατηρώντας ανοικτή την αεροφόρο οδό και αποτρέποντας έτσι το ροχαλητό και τα επεισόδια άπνοιας - υπόπνοιας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.