Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε υπέρταση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γνωστή και ως «σιωπηλή» νόσος, η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μία πάθηση που συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από αυτή πάσχει περίπου το 20% των ενηλίκων, παγκοσμίως. Η ρύθμιση του σωματικού βάρους και η υιοθέτηση μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Τι μπορείτε να κάνετε;

Περιορίστε το αλάτι: Τα άτομα με υπέρταση δε συστήνεται να καταναλώνουν περισσότερα από 1.500mg νατρίου ημερησίως, ποσότητα που - αν και ακούγεται αρκετή – στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι ημερησίως. Μειώστε, λοιπόν, τη χρήση του επιτραπέζιου αλατιού, αποφύγετε τα κατεψυγμένα, παστά ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα, επιλέξτε νωπά κρέατα και περιορίστε την κατανάλωση αλλαντικών, παστών και καπνιστών ψαριών.

Με σύμμαχο το Κάλιο: Το Κάλιο μπορεί να εξισορροπήσει την πρόσληψη Νατρίου, καθώς φαίνεται πως αυξάνει την απέκκρισή του από το σώμα. Ερευνητικά δεδομένα μάλιστα δείχνουν πως αύξηση στην πρόσληψη Καλίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής πίεσης. Εισάγετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε Κάλιο, με πρώτα στην λίστα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Δώστε έμφαση στις φυτικές ίνες: Τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης. Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως είναι για παράδειγμα το καστανό ή το αναποφλοίωτο ρύζι, το πλιγούρι, το κους κους, το ψωμί και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.

Μην κάνετε υπερβολές: Μετριάστε τη συνολική ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνετε καθημερινά και προτιμήστε τρόφιμα που περιέχουν ως επί το πλείστον «καλά» λιπαρά, αντί των κορεσμένων και trans λιπαρών. Περιορίστε τα τηγανιτά τρόφιμα στη διατροφή σας, αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το μαγείρεμα, προσθέστε ωμό ελαιόλαδο στις μαγειρικές σας παρασκευές και προτιμήστε στα γλυκά, τα φαγητά και το πρωινό σας κάποια μαλακή μαργαρίνη πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Κρατηθείτε δραστήριοι! Μην ξεχνάτε τη σπουδαιότητα της σωματικής δραστηριότητας, η οποία θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε αποτελεσματικότερα το σωματικό σας βάρος και κατ’ επέκταση την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, έχει φανεί ότι τα άτομα που γυμνάζονται τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης σε σύγκριση με άτομα που δεν είναι εξίσου δραστήρια.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.