Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Νέος θάνατος από Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η χώρα μετρούσε αντίστροφα για να κηρυχθεί απαλλαγμένη από τον ιό.
Οι εξετάσεις στη σορό γυναίκας που πέθανε στη Σιέρα Λεόνε έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα αφότου ο τελευταίος άνθρωπος που είχε επιβεβαιωθεί πως έπασχε από την ασθένεια έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο νέος θάνατος, εάν επιβεβαιωθεί ότι οφείλεται στον ιό, θα σημάνει μια σημαντική υπαναχώρηση των προσπαθειών να τερματιστεί η 18μηνη επιδημία στη δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια της οποίας μολύνθηκαν πάνω από 28.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τρίτο και πλέον απεβίωσε.

Η 67χρονη γυναίκα, κάτοικος της περιοχής Κάμπια, κοντά στα σύνορα ανάμεσα στη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, υπέκυψε το Σάββατο.

Ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Σιέρα Λεόνε δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δύο δείγματα που συλλέχθηκαν και υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις στην Κάμπια έδειξαν πως η γυναίκα είχε μολυνθεί από τον Έμπολα. Πάντως, πρόσθεσε ότι γίνονται περαιτέρω εξετάσεις στη Μακένι, τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Επαρχίας, και στην πρωτεύουσα Φριτάουν.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι διότι στην Κάμπια δεν είχε καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα επί 50 ημέρες, κάτι που υποδεικνύει πως υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για λάθος», ανέφερε ο Κάργκμπο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η γυναίκα ασχολείτο με το εμπόριο, ωστόσο άνθρωποι που τη γνώριζαν ανέφεραν ότι δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα. Η 67χρονη είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα μετά την 8η Αυγούστου.

Οι υγειονομικές αρχές της Σιέρα Λεόνε είχαν ανακοινώσει ότι ο τελευταίος ασθενής που είχε επιβεβαιωθεί ότι έπασχε από Έμπολα έλαβε εξιτήριο τη Δευτέρα, όταν άρχισαν την αντίστροφη μέτρηση των 42 ημερών πριν η χώρα κηρυχθεί απαλλαγμένη από την ασθένεια.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, τα κρούσματα υπήρχαν περίοδοι που μειώνονταν πριν αναζωπυρωθούν ξανά. Η Λιβερία είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από τον Έμπολα τον περασμένο Μάιο, αλλά μια νέα σειρά κρουσμάτων εμφανίστηκε δύο μήνες αργότερα. Ο άνθρωπος που αποτελούσε το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα έλαβε εξιτήριο την 23η Ιουλίου.

Επιστήμονες εκτίμησαν ότι η μετάδοση του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής είναι η πιο πιθανή εξήγηση για την επανεμφάνιση του Έμπολα στη Λιβερία, αφού ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα πέραν της συνηθισμένης περιόδου επώασης, η οποία φθάνει τις 21 ημέρες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.