Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Εκτός ελέγχου η ανθρώπινη τραγωδία στη Μυτιλήνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεπέρασαν ήδη τους 12.700 οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, εκατοντάδες άνθρωποι από τη Σκάλα Συκαμνιάς και το Μόλυβο κινούνται προς τη Μυτιλήνη. Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, κάτω από τον καυτό ήλιο μέσα στη νύχτα, άνδρες, γυναίκες και πολλά παιδιά πεζοπορούν. Προκειμένου να συλληφθούν στην πόλη της Μυτιλήνης από το Λιμενικό Σώμα και να ξεκινήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης τους και της «νομιμοποίησης» της παρουσίας τους στο νησί, άρα και της αναχώρησης τους στη συνέχεια για την Αθήνα.

Η κατάσταση κατά μήκος των βόρειων ακτών της Λέσβου αλλά και της ανατολικής του πλευράς είναι πραγματικά τραγική, αναφέρει σε ανταπόκρισή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ακτές είναι πορτοκαλή από δεκάδες χιλιάδες σωσίβια που φορούν οι φυγάδες περνώντας από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο. Μαζί με αυτά και εκατοντάδες βάρκες κάθε μεγέθους. Δείχνει πως θα είναι αδύνατον για τους φορείς της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην περισυλλογή τους τουλάχιστον άμεσα. Αυτό που τώρα έχει προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση κάποιων κανόνων στοιχειώδους υγιεινής για όλους αυτούς που κατάκοποι φτάνουν στο νησί και αποκαμωμένοι ψάχνουν μια σκιά για να ξεκουραστούν. Στη Σκάλα Συκαμνιάς και ακόμα περισσότερο στη Συκαμνιά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σκουπίδια παντού, σωσίβια κι ανάμεσα τους αποκαμωμένοι άνθρωποι. Η αυτοδιοίκηση της περιοχής εκπέμπει SOS ζητώντας κάτι επιτέλους να γίνει… «Δεν πάει άλλο ζητάμε βοήθεια» γράφει η ανακοίνωση της τοπικής κοινότητας και των φορέων της Συκαμνιάς.

Στη σκιά της προτομής του Στρατή Μυριβήλη που στο βιβλιο του «Η ζωή εν τάφω» ιστόρησε τα δεινά του πολέμου βρίσκουν λίγες ώρες ανάπαυση οι φυγάδες των πολέμων της Μέσης Ανατολής. Αλλά αυτό δε φτάνει…

Καθισμένος κανείς στο βράχο της Παναγιάς της γοργόνας στη Σκάλα Συκαμνιάς θαρρείς και ζεις σκηνές από τις επιχειρήσεις της απόβασης της Νορμανδίας. Δεκάδες, εκατοντάδες βάρκες ανενόχλητες προσεγγίζουν τις ακτές και αποβιβάζουν ανθρώπους. Αβοήθητοι όλοι αρχίζουν το ταξίδι προς «τη γη της επαγγελίας». Μόνος που τους περιμένει στην ακτή κάποιος από τους ντόπιους που ενδιαφέρεται για το μόνο αντικείμενο αξίας που κατ΄ αυτόν διαθέτουν. Την εξωλέμβιο μηχανή. Μόλις βγουν από τη βάρκα αρχίζει το πλιατσικολόγημα της. Λίγα λεπτά αργότερα έχουν μείνει μόνο τα άχρηστα σωσίβια και οι σκισμένες βάρκες.

Σήμερα και μέχρι τις 2 το μεσημέρι στην πόλη της Μυτιλήνης έφθασαν από τα σημεία αποβίβασης τους ή σωσμένοι από σκάφη του Λιμενικού Σώματος 1700 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι προστέθηκαν στους περίπου 11.000 ανθρώπους που βρισκόταν ήδη στο νησί. Από αυτούς οι ποιο τυχεροί 4.300 θα αναχωρήσουν αύριο το μεσημέρι από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Τέρα Τζετ» και «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα οποία και θα παραλάβουν 1800 και 2500 αντίστοιχα πρόσφυγες και μετανάστες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.