Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η “Πόλη του Φωτός” στέλνει το φως πίσω στο διάστημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φέτος, το καλοκαίρι το Παρίσι δεν κυνήγησε μόνο τους καπνιστές που ρυπαίνουν τους δρόμους με τις γόπες τους, αλλά και το ίδιο το φως από την επονομαζόμενη και “Πόλη του Φωτός”.

Μέσω μια σειράς επιδείξεων, σχεδιαστές της διεθνούς εταιρείας κλιματικής γεωμηχανικής σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κάρλο Ράττι έδειξαν ότι τρεις διαφορετικούς τρόπους χρήσης “φωτονικών μεμβρανών” που θα μπορούσαν να δροσίσουν μεγάλες εκτάσεις, κτίρια και ενδεχομένως ολόκληρες πόλεις.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στις επιδείξεις αποτελεί τον καρπό ερευνών που διεξήχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Στο παρελθόν, φωτονικά υλικά έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην αντανάκλαση της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας επιστρέφοντας το υπέρυθρο φως πίσω στο διάστημα.

Το πάνω μέρος της μεμβράνης διατηρείται πιο δροσερό από τη θερμοκρασία του αέρα δημιουργώντας μια σκιασμένη επιφάνεια για όσους βρίσκονται από κάτω. Οι εφαρμογές σε κτίρια, πλατείες και προαύλια μπορεί να αποδειχτούν εντυπωσιακές, πόσο μάλλον όταν οι χώροι κλιματίζονται χωρίς να καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια.

Οι επιδείξεις του Παρισιού αποτελούνται από τρεις διαφορετικές εφαρμογές: Θερμοκήπιο (Greenhouse), Δροσερό Σπίτι (Coolhouse) και Δεντρόσπιτο (Treehouse).

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τεχνολογία μέσα από διαδραστικές οθόνες που δείχνουν πώς είναι οι συνθήκες σε κάθε σταθμό ανάλογα με την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου.

Χρησιμοποιώντας, τον Παγκόσμιο Θερμοκρασιακό-Κλιματικό Δείκτη ο οποίος ενημερώνεται κάθε 15 λεπτά της ώρας, οι παρατηρητές βλέπουν πώς θα ήταν οι συνθήκες σε κάθε χώρο εάν επικρατούσαν οι πραγματικές θερμοκρασίες και κλίμα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Transsolar, Τόμας Άουερ, επισημαίνει ότι οι εφαρμογές φωτονικών μεμβρανών είναι ανεξάντλητες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων που υποφέρουν από καύσωνες κατά τους θερινούς μήνες. Συνδυαστικά δε με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

Φωτοβολταϊκά σε όλες τις στέγες

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νομοθεσία που πέρασε από το γαλλικό κοινοβούλιο στις 21 Μαΐου, οι στέγες των νέων κτιρίων που ανεγείρονται σε εμπορικές ζώνες θα πρέπει να είναι καλυμμένες εν μέρει από φωτοβολταϊκά πάνελ ή φυτά.

Οι πράσινες στέγες λειτουργούν ως μονωτικό υλικό, μειώνοντας την ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση ενός κτιρίου το χειμώνα και τον κλιματισμό του το καλοκαίρι.

Επίσης, συγκρατούν τα όμβρια ύδατα, περιορίζοντας το φαινόμενο των πλημμυρισμένων δρόμων και ευνοούν παράλληλα τη βιοποικιλότητα αφού λειτουργούν ως σημείο φωλεοποίησης για τα πουλιά μέσα στον αφιλόξενο αστικό ιστό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.