Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η Τεχεράνη απαγορεύει την είσοδο σε Ισραηλινό διευθυντή ορχήστρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Αυτό το πρόσωπο έχει πολλές εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής».
Το Ιράν απαγόρευσε στον Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, τον διευθυντή της βερολινέζικης ορχήστρας Staatskapelle, να ταξιδέψει στην Τεχεράνη, δήλωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Πολιτισμού.

«Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να έλθει η γερμανική εθνική ορχήστρα στο Ιράν, η αντίρρησή μας αφορά το πρόσωπο που διευθύνει την ορχήστρα. Αυτό το πρόσωπο έχει πολλές εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής», δήλωσε ο Χοσεΐν Νουσαμπαντί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Ισραηλινοαργεντινός Μπαρενμπόιμ ήλπιζε να δώσει μια συναυλία στην Τεχεράνη με την ορχήστρα, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ συζητά αυτή τη στιγμή με το Ιράν για την πιθανότητα μιας συναυλίας της Staatskapelle του Βερολίνου στην Τεχεράνη», είχε ανακοινώσει η κρατική όπερα του Βερολίνου, στην οποία ανήκει η Staatskapelle.

Σύμφωνα με την όπερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει σύντομα στο Ιράν, είχε δεχθεί να γίνει υποστηρικτής αυτής της συναυλίας διότι σέβεται ιδιαίτερα «τη δέσμευση του Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ να καταστήσει τη μουσική προσβάσιμη πέραν των κρατικών, των θρησκευτικών και των εθνικών συνόρων».

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο διευθυντής της ορχήστρας έχει δεσμούς εθνικότητας και ταυτότητας με το Ισραήλ, εκπαιδεύτηκε στο Ισραήλ και οι γονείς του ζουν εκεί. Είναι ύποπτος για σχέσεις με αυτό το κράτος το οποίο είναι παράνομο», ανέφερε ο Νουσαμπαντί.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν αντιτίθεται στην έλευση «κάθε προσώπου, στο πλαίσιο οποιασδήποτε πολιτικής, αθλητικής ή τουριστικής ομάδας, που υπάρχουν υποψίες πως έχει δεσμούς με τη σιωνιστική οντότητα».

«Εάν η γερμανική ορχήστρα αλλάξει διευθυντή, μπορεί να υποβάλει εκ νέου το αίτημα» να πάει στο Ιράν, ανέφερε ακόμη.

Η συντηρητική υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ Μίρι Ρεγκέβ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα έστελνε μια επιστολή στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να ακυρωθεί η συναυλία, στην πραγματοποίηση της οποίας είχε εναντιωθεί κατηγορώντας τον Μπαρενμπόιμ ότι «δυσφημίζει» το Ισραήλ.

Ο 72χρονος Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ είναι μια αμφιλεγόμενη μορφή στο Ισραήλ, όπου έχει επικριθεί έντονα διότι διηύθυνε συναυλίες με έργα του Βάγκνερ, του αγαπημένου συνθέτη του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Μπαρενμπόιμ, γνωστός επικριτής της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, είχε εξάλλου δώσει μια συναυλία στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, το 2005. Είναι επίτιμος πολίτης της Παλαιστίνης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.