Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η παχυσαρκία της εγκύου αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στο παιδί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν 33% περισσότερες πιθανότητες.

Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με διαβήτη (τύπου 1 ή παιδικό), σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ταχερέχ Μοραντί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 1,2 εκατομμύρια γεννήσεις παιδιών, τα οποία παρακολούθησαν για αρκετά χρόνια μετά τη γέννηση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει κατά 33% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη στο παιδί, αν η μητέρα ήταν παχύσαρκη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, παρόλο που η ίδια δεν ήταν διαβητική. Ακόμη μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για το παιδί, αν οι δύο γονείς είχαν διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία οφείλεται στο ότι το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ορμόνη ινσουλίνη, ώστε να ρυθμίσει σωστά το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Οι ασθενείς είναι υποχρερωμένοι από μικρή ηλικία να παίρνουν πρόσθετη ινσουλίνη.

Το 10% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 1 (οι υπόλοιποι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2), αν και το σχετικό ποσοστό εμφανίζει τάση αύξησης διεθνώς. Η νέα μελέτη αποδίδει αυτή την ανοδική τάση εν μέρει στο γεγονός ότι όλο και πιο συχνά οι έγκυες μητέρες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Υπέρβαρος θεωρείται όποιος έχει δείκτη σωματικής μάζας 25 έως 30 και παχύσαρκος πάνω από 30.

Η παχυσαρκία επίσης εμφανίζει ανοδική τάση παγκοσμίως και έχει υπερδιπλασιασθεί μετά το 1980. Εκτιμάται ότι πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι υπέρβαροι, από τους οποίους τα 600 εκατομμύρια παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.