Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σκέψεις δημιουργίας κοινών ταμείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος η χρηματοδότηση συνεργειών έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Φωτάκη.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινών ταμείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση συνεργειών έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα «σκέφτεται σοβαρά η κυβέρνηση», ώστε οι δύο πλευρές να είναι «μαζί και στις ευκαιρίες και στο ρίσκο», όπως γνωστοποίησε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Πρόσθεσε ότι οι συμπράξεις δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για τη χρηματοδότηση συνεργειών Έρευνας και Ανάπτυξης θα πρέπει να σχεδιαστούν «με σαφείς και καθαρούς κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον» αλλά ταυτόχρονα να μην προκαλείται ασφυξία στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

«Η καινοτομία που έχει να κάνει με την αγορά περιμένουμε να χρηματοδοτείται σε σημαντικότερο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε εκείνη που αφορά την επιστημονική έρευνα μεγαλύτερη συμμετοχή θα έχει το δημόσιο» εξήγησε περιγράφοντας τον σχεδιασμό.

Κίνητρα για την ιδιωτική έρευνα στον νέο νόμο

Συμπλήρωσε ότι ο νέος νόμος για την έρευνα και την ανάπτυξη, που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2015, προβλέπει -μεταξύ άλλων- και ενθάρρυνση της ιδιωτικής έρευνας μέσω κινήτρων.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου με τίτλο «Education Innovation Entrepreneurship- Thessaloniki Conference 2015», που διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ), ο κ.Φωτάκης αναφέρθηκε και στους πόρους του «πακέτου Γιούνκερ», επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αξιοποίησή του με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Μάλιστα, κάλεσε τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας, με αφετηρία και το σημερινό συνέδριο, να επιδείξουν συλλογικότητα και ομαδικότητα και να προσδιορίσουν προτάσεις προερχόμενες από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, που να είναι ανταγωνιστικές. «Το κόστος του χρήματος [για τις επιχειρήσεις] πρέπει να κατέβει στην Ελλάδα [...] και το πακέτο Γιούνκερ μπορεί να το κάνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος για φρένο στην «απίθανη πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων»...

Ο κ.Φωτάκης πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος για την καινοτομία έρχεται να καλύψει κενά και ελλείψεις του προηγούμενου.
Σημείωσε ότι η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ακόμη και εντός του ίδιου υπουργείου είναι τόσο μεγάλη που καταλήγει»απίθανη» και εξήγησε ότι στόχος είναι να γίνει μια αναδιοργάνωση αρχικώς εντός των δομών των υπουργείων και στη συνέχεια ευρύτερη.

...και απλοποίηση «ασφυκτικών ή και βλακωδών κανόνων» του ΕΣΠΑ

Έμφαση θα δοθεί επίσης στην απλοποίηση των κανόνων που αφορούν το ΕΣΠΑ, στη διαχείριση κανονισμών που προκαλούν ασφυξία στις επιχειρήσεις και στην προσπάθεια για περιορισμό του φαινομένου της μετανάστευσης νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό («brain drain»).

«Ζούμε σε ένα υπερκανονιστικό περιβάλλον [...] Δεν μπορούμε να έχουμε κανόνες, που προκαλούν ασφυξία στις νέες επιχειρήσεις, ακόμη και βλακώδεις κανόνες [...] Εδώ πρέπει και μπορούμε να επέμβουμε και θα επέμβουμε» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ως προς το θέμα της απλοποίησης των κανόνων για το ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΣΕΣ), το επιτελείο του υπουργείου «έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει».

Νέα δράση ενόψει για την επιχειρηματικότητα πτυχιούχων

Σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης νέων πτυχιούχων, ο κ.Φωτάκης σημείωσε ότι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι το «brain circulation» (σ.σ. ελεύθερη κυκλοφορία διανοητικού κεφαλαίου) και όχι το «brain drain» (γνωστό ευρέως με τον όρο «διαρροή εγκεφάλων»).

Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζει την προώθηση νέων δράσεων και κινήτρων, που περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη στήριξη κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων ώστε να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα ή να επεκταθούν στο διδακτικό αντικείμενο.

Οι ενδιαφερόμενοι όμως, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι: σύμφωνα με τον κ.Φωτάκη, η δράση αυτή, όπως και οι άλλες έξι, που είχαν προδημοσιευτεί τον περασμένο Δεκέμβριο από την πρώην ΓΓΕΤ, δεν αναμένεται να προκηρυχθούν πριν τον Ιούνιο, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί το «κλείσιμο» της προετοιμασίας του ΣΕΣ 2014-2020.

100.000 πτυχιούχοι μετανάστευσαν μεταξύ 2008 και 2014

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα μας ως προς τη χρηματοδότηση τόσο της έρευνας, όσο και της παιδείας.

«Η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά σε δαπάνες. Τα δημόσια κονδύλια για την εκπαίδευση δεν ξεπερνούν σε ύψος το 2,7% του ΑΕΠ και βαίνουν μειούμενα. Προβλέπεται να μειωθούν στο 2,45% του ΑΕΠ το 2015. Έτσι δημιουργούνται εκπαιδευτικά κενά και δυσαρέσκεια» είπε και υπενθύμισε ότι στην περίοδο 2008-2014 περίπου 100.000 Έλληνες πτυχιούχοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Όπως είπε, απαιτείται συντεταγμένη προσπάθεια αναστροφής της κατάστασης και μια ολομέτωπη, πολυεπίπεδη επίθεση ενάντια στις αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.