Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Νεκρά δύο αρπακτικά πουλιά από δηλητηριασμένα δολώματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντοπίστηκαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Νεκρά, δηλητηριασμένα κατά πάσα πιθανότητα από δολώματα, βρέθηκαν δύο αρπακτικά πουλιά στο χωριό Άνω Βυρσίνη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία.

«Ειδοποιηθήκαμε, το περασμένο Σάββατο, από κατοίκους του χωριού, ότι παιδιά, που έπαιζαν έξω, είδαν ένα μεγάλο αρπακτικό πουλί να πέφτει μες στο χωριό, ενώ πετούσε» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του γραφείου του WWF στον Έβρο Θεοδώρα Σκαρτσή.

Νεκρά δύο αρπακτικά πουλιά από δηλητηριασμένα δολώματα

Στην περιοχή έσπευσαν και υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, οι οποίοι εντόπισαν ένα όρνιο με συμπτώματα δηλητηρίασης, το οποίο ήταν ακόμα ζωντανό, αλλά παρά τις προσπάθειες κτηνιάτρου, ήταν αδύνατο να σωθεί.

Την επόμενη μέρα, ειδοποιήθηκαν για ακόμη ένα νεκρό όρνιο, λίγο έξω από το χωριό, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, είχε δακτυλιωθεί και έφερε ειδικά ταμπελάκια από τη βουλγαρική περιβαλλοντική οργάνωση «Green Balkans».

Σύμφωνα με την κ. Σκαρτσή, την περιοχή «χτενίζουν» υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης όπως και του WWF, μαζί με τον Κίκο, το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που βρίσκεται στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη», με στόχο τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρη στα Βαλκάνια.

Όπως περιγράφει η Έλα Κρετ, περιβαλλοντολόγος του WWF στη Δαδιά, χειρίστρια του Κίκο, «θα προσπαθήσουμε να 'διαβάσουμε' από τις κινήσεις των πουλιών πού ακριβώς βρίσκεται το δηλητηριασμένο δόλωμα» ενώ, ταυτόχρονα, γίνεται έρευνα στη βουλγαρική πλευρά και από την BSPB (Βουλγαρική Ορνιθολογική).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.