Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Παρατείνεται η προθεσμία για την υπαγωγή στο καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατατέθηκε τροπολογία από Σκουρλέτη και Στρατούλη.

Κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη τροπολογία με την οποία παρατείνεται έως και τις 2.6.2015 η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης -πλην ΝΑΤ-, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη 2.3.3015. Η αρχική προθεσμία έληγε με βάση το νόμο 4321/2015 στις 30.4.2015. Με την τροπολογία ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην ΟΠΑΔ η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται έως 30.6.2015.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση τής εν λόγω τροπολογίας που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, σκοπός είναι η ομαλή διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των οφειλετών που προσέρχονται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προς ρύθμιση των οφειλών τους, για τους οποίους λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας που είχε προβλεφθεί στο άρθρο 28 του Ν. 4321/2015 (η 30η/4ου/2015) υπάρχει κίνδυνος μη εξυπηρέτησης τους. Η ενδεχόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλετών αυτών θα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια εσόδων για τα Ταμεία. Η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί επίσης στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2015 (περίοδος απασχόλησης Ιανουάριος, Φεβρουάριος 2015), και οι οποίες δεν υπήρχε δυνατότητα να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4321/15 λόγω διαφορετικής ημερομηνίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών και συνακόλουθα διαφορετικής ημερομηνίας χαρακτηρισμού τους ως ληξιπρόθεσμες.

Ειδικότερα για τον πρώην ΟΠΑΔ, αναφέρεται ότι δεδομένης της πρόσφατης ενσωμάτωσης του φορέα στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο τρόπος βεβαίωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Φορέα και για τον λόγο αυτό απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη διάρκεια για τη δυνατότητα ένταξης των οφειλετών στο καθεστώς ρύθμισης του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015.

Επισημαίνεται ακόμα ότι με την παρούσα διάταξη αυξάνεται το ύψος των οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν και αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης επί πλέον οφειλετών στη ρύθμιση.

Με την τροπολογία προβλέπονται διαφοροποιημένοι όροι απώλειας της ρύθμισης για τα Ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολουμένων λόγω των πραγματικών προβλημάτων σταθερής ταμιακής ρευστότητας στους συγκεκριμένους κλάδους ασφαλισμένων, προκειμένου να αποτραπεί η απένταξη των υπόψη οφειλετών από τη ρύθμιση και να διατηρηθεί η παραμονή τους στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ειδικότερα με την τροπολογία ορίζεται ότι:

-η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015 για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 2/6/2015. Στη ρύθμιση δύναται να υπαχθούν οι ασφαλιστικές οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1/4/2015. Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην ΟΠΑΔ η αίτηση για υπαγωγή υποβάλλεται έως και την 30/6/2015. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/4/2015 και εφεξής. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτηση τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 1.500.000 ευρώ. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι όροι της ρύθμισης του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015.

-η παράγραφος 13 του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015 αναριθμείται σε 13α και προστίθεται παράγραφος 13β, ως ακολούθως:

13β. Ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, η αίτηση υποβάλλεται άπαξ στην παρούσα ρύθμιση, η δε ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση:

Α. μη καταβολής τρεχουσών εισφορών

Β. καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, τριών δόσεων της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης. Οι πέραν της μίας δόσης καθυστερούμενες δόσεις της ρύθμισης προσαυξάνονται με επιπλέον επιτόκιο 0,25% μηνιαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.