Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων με φόρο 15-20%

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Τη νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών, Ζακ Ντε Βαντβίλ και τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Π. Νικολούδη.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά την εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Ελλήνων πολιτών καταθέσεών τους στο εξωτερικό, με τρόπο που θα αντανακλά τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους απέκρυψαν εισοδήματα από το ελληνικό Δημόσιο να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο (της τάξεως του 15%-20% το πολύ) προκειμένου να μην ελεγχθούν για τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολούδης κάλεσε όλους όσοι χρωστούν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού να εκμεταλλευτούν το νέο σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θα θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 15-20% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών και θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους.

Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα αλλά και γι’ αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό, θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων. Αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα υπογραφεί η τελική συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας. Οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερώσουν τους Ελληνες καταθέτες (φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) για τον νέο φορολογικό νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.