Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ο σημαντικός ρόλος της στοματικής υγιεινής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υγεία των δοντιών μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη στοματική υγιεινή που εμείς εφαρμόζουμε στην προσωπική μας ζωή. Πάνω στα δόντια μας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα.

Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των τροφών και παράγουν οξέα, που διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Επίσης ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα. Η πλάκα με τα άλατα του σάλιου σκληραίνει και γίνεται πέτρα (τρυγία), προκαλώντας επίσης ουλίτιδα και στη συνέχεια περιοδοντίτιδα. Η άμυνα μας απέναντι σε όλα αυτά είναι η σωστή στοματική υγιεινή.

Με λίγα λόγια όμως τί είναι αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε όσο γίνεται την υγεία στο στόμα μας;

Βούρτσισμα. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το σωστό βούρτσισμα. Αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Ιδανικό είναι να βουρτσίζετε μετά από κάθε γεύμα. Θα πρέπει να καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών και όλα τα δόντια με ήπιες κυκλικές κινήσεις. Τελείως απαραίτητο θεωρείται το βούρτσισμα πριν κοιμηθούμε, μια και κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του σάλιου και η αντιμικροβιακή δράση του.

Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει νάιλον τρίχες μεσαίας σκληρότητας. Το κεφάλι της δε θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο για να διευκολύνονται οι κινήσεις μέσα στο στόμα. Αλλαγή της βούρτσας συνιστάται όταν οι τρίχες αρχίζουν να στραβώνουν.

Χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο. Σχεδόν όλες οι οδοντόκρεμες της αγοράς περιέχουν φθόριο, οπότε η επιλογή μας έχει να κάνει με την προτίμησή μας σε γεύση ή ανάλογα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της κρέμας (λευκαντικές/ απευαισθητοποιητικές). Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αποτριπτικών οδοντοκρεμών γιατί η συνεχής χρήση τους καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

Οδοντικό νήμα/ μεσοδόντια βουρτσάκια. Η χρήση του οδοντικού νήματος καθημερινά είναι πολύ ευεργετική τόσο για τα ούλα όσο και για τα δόντια. Απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας τερηδόνας σε δυσπρόσιτες περιοχές και να μειώνεται η ουλίτιδα.

Στοματικά διαλύματα: συνήθως η χρήση τους μας δημιουργεί ευχάριστη αναπνοή και μόνο.Μόνο αυτά που περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες και δίνονται με καθοδήγηση γιατρού, έχουν αποτελεσματική δράση.

Καθαρισμός της γλώσσας. Καθαρισμός της επιφάνειας της γλώσσας (η ανάγλυφη επιφάνειά της βοηθάει την κατακράτηση υπολειμμάτων τροφής) με ειδικά πλαστικά ξέστρα βοηθάει αισθητά στη μείωση της δυσοσμίας του στόματος.

Προληπτικός έλεγχος/ Καθαρισμός. Κεφαλαιώδους σημασίας ο συχνός έλεγχος (ανά 6μηνο) κατά τον οποίο βρίσκονται βλάβες σε αρχικό στάδιο αν τυχόν υπάρχουν και απομακρύνονται πλάκα και τρυγία, υπεύθυνες για τερηδόνα και ουλίτιδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.