Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Στρατιωτικοί εθισμένοι στο διαδίκτυο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τάσεις εθισμού στο διαδίκτυο παρουσιάζει το 7% των συμμετεχόντων σε έρευνα, σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση και κοινωνική δικτύωση στον Ελληνικό Στρατό, που ανήκουν στο Στρατό Ξηράς, στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκε σήμερα στο πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Κεντρικοί ομιλητές της παρουσίασης, ήταν ο υπεύθυνος σχεδιασμού και συντονισμού της έρευνας, Δρ. Κώστας Σιώμος, καθώς και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος.

Ταυτόχρονα, εντοπίστηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ωρών χρήσης Διαδικτύου εκτός υπηρεσίας, ενώ κάποιοι από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν σειρά συμπτωμάτων όπως αυτά της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, του άγχους, και της γενικής ψυχοπαθολογίας.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τα συμπτώματα της ψυχοπαθολογίας, συμπεριλαμβάνουν επίσκεψη σελίδων με πορνογραφικό υλικό, διαδικτυακό τζόγο, διαδικτυακά παιχνίδια και τη τυχαία περιήγηση χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο Δρ. Σιώμος, η υπερενασχόληση με εφαρμογές διαδικτυακού τζόγου καταλήγει σε χρηματικές απώλειες που επιφέρουν απελπισία στον ασθενή και τον καθιστούν ευάλωτο σε απόπειρες εκμετάλλευσης, ενώ ανάλογο μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα διαδικτυακής θυματοποίησης με δέλεαρ το διαδικτυακό σεξ.

Ταυτόχρονα, η διαρκής και λανθασμένη ενασχόληση με το internet και τα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών επικείμενων στρατιωτικών δράσεων από το εμπλεκόμενο προσωπικό σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, αναφέρθηκε σε δεκάδες περιστατικά, όπου στρατεύσιμοι επικοινωνούσαν με άλλους χρήστες, σχετικά με την δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω facebook αλλά και άλλων κοινωνικών δικτύων.

Κάτι τέτοιο δεν προκαλεί έκπληξη καθώς μόλις ένα μικρό ποσοστό στο στράτευμα αναφέρει σχετική εκπαίδευση στη χρήση του διαδικτύου με εξειδικευμένα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Αντίθετα ένα σημαντικό ποσοστό έχει δεχθεί κακόβουλη συμπεριφορά μέσω των κοινωνικών δικτύων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ-COSMOTE, Μιχάλης Τσαμάζ και ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind Γιώργος Τσαπρούνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.