Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Καθημερινοί και θρεπτικοί συνδυασμοί της σόγιας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολύτιμος σύμμαχος στη διαχείριση του βάρους.

Η σόγια και τα προϊόντα της αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτικά τρόφιμα παγκοσμίως, ενώ τα τελευταία χρόνια κατακτά όλο και περισσότερους φίλους και στην Ελλάδα. Ποια είναι όμως τα θρεπτικά χαρακτηριστικά που την κάνουν τόσο ξεχωριστή και πολύτιμη και πώς μπορούμε να εντάξουμε τα προϊόντα σόγιας μέσα στην καθημερινή μας διατροφή;

Σόγια ένας μοναδικός θρεπτικός συνδυασμός!

Η σόγια είναι ένας καρπός που κατατάσσεται στην ομάδα των οσπρίων, ενώ αυτό που φαίνεται να την ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όσπρια είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη. Μάλιστα, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συναντάμε στο κρέας, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, δεδομένου ότι είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης. Το υψηλό περιεχόμενό της σε υψηλής θρεπτικής αξίας πρωτεΐνη, επιτρέπει την ενσωμάτωση της στη διατροφή σε περιόδους νηστείας, καθώς και στη διατροφή, όπου η κατανάλωση κρέατος είναι περιορισμένη, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε στο πλαίσιο μίας χορτοφαγικής δίαιτας. Εκτός, όμως, από την πρωτεΐνη της είναι πλούσια σε πλήθος άλλων συστατικών. Αποτελεί καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου. Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της είναι οι ισοφλαβόνες, οι οποίες είναι φυτο-οιστρογόνα και έχουν ήπια οιστρογονική δράση, δηλαδή «μιμούνται» εν μέρει τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό και γι’ αυτό έχουν σχετιστεί με ευεργετικές δράσεις για την υγεία, κυρίως στη μείωση των συμπτωμάτων (εξάψεις, εφιδρώσεις, ταχυκαρδίες κτλ) της εμμηνόπαυσης.

Αντίστοιχα, τα προϊόντα που προέρχονται από τη σόγια διατηρούν σημαντικό μέρος της υψηλής θρεπτικής αξίας του καρπού. Μάλιστα, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να ενταχθούν σε αντίστοιχες ομάδες τροφίμων και να ενσωματωθούν εύκολα στην καθημερινότητά μας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα, συνδυάζοντας προϊόντα σόγιας με άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλήρη και θρεπτικά γεύματα που συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και την εξασφάλιση της καλής υγείας κάθε μέρα.

Δημιουργώντας πλήρη γεύματα

Συνδυάστε τις υψηλά ποιοτικά πρωτεϊνες της σόγιας με τρόφιμα που προσφέρουν υδατάνθρακες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα αμυλούχα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά, καθώς και τα φρούτα. Έτσι μπορείτε, για παράδειγμα, να συνδυάσετε ένα ρόφημα σόγιας εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και βιταμίνη D με δημητριακά ολικής άλεσης και σταφίδες και να δημιουργήσετε ένα απολαυστικό γεύμα που μπορείτε να καταναλώσετε ακόμα και στο γραφείο.

Σύμμαχος στη διαχείριση του βάρους

Συνδυάστε τη σόγια με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά καθώς και τα ολικής άλεσης προϊόντα. Έτσι εξασφαλίζετε γεύματα που βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους καθώς προσφέρουν γρήγορο κορεσμό, χάρη στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν λίγα λιπαρά. Επομένως, συνδυάστε άφοβα ψωμί ολικής άλεσης αλειμμένο με επιδόρπιο σόγιας με γεύση σοκολάτας μαζί με κομμάτια φρέσκων φρούτων όπως μπανάνα, ή δημιουργήστε μια φρουτοσαλάτα με 2-3 κουτ. σούπας επιδόρπιο σόγιας βανίλια με κομμάτια φρέσκων φρούτων όπως μήλο, μπανάνα και αχλάδι μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς.

Γεύματα που φροντίζουν τα οστά

Συνδυάστε προϊόντα σόγιας εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και βιταμίνη D όπως είναι τα ροφήματα και επιδόρπια σόγιας με άλλα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο όπως τα αμύγδαλα, το σουσάμι ή τα προϊόντα του. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων εξασφαλίζει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, καθώς η μορφή που περιέχεται σε αυτά είναι τέτοια που συμβάλλει στη μεγαλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, ενώ ο ρόλος αυτός ενισχύεται και από την βιταμίνη D. Μπορείτε, λοιπόν, να δοκιμάσετε να καταναλώσετε επιδόρπιο σόγιας με γεύση βανίλια με αμύγδαλα και μέλι, το οποίο θα σας παρέχει τη γλυκιά γεύση, θα σας τονώσει και παράλληλα θα «φροντίσει» τα οστά σας.

Για την υγεία της καρδιάς…

Εκμεταλλευτείτε την υψηλή ποιότητα της πρωτεΐνης, τη χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και την υψηλή περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά που προσφέρουν τα προϊόντα σόγιας, συνδυάζοντάς τα με φρούτα που εκτός από καλές πηγές φυτικών ινών, παρέχουν και κάλιο. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται γεύματα που παρέχουν ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που συμβάλλει τόσο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (κάλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες σόγιας) όσο και στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα σας (φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, πρωτεΐνη σόγιας). Δοκιμάστε, λοιπόν, επιδόρπιο σόγιας με δημητριακά και φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, ή δημιουργήστε απολαυστικά smoothies με ρόφημα σόγιας, βατόμουρα, μπανάνες και λίγα αμύγδαλα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.