Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Διαβεβαιώσεις Χαρακόπουλου για παραμονή στον ΟΓΑ των αγροτών που διατηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαφώνησε για την επιμήκυνση του φρέσκου γάλατος.

Τη διαβεβαίωση ότι οι αγρότες που θα διατηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων δεν θα αποχωρήσουν από τον ΟΓΑ για να υπαχθούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν, ενώ έκανε λόγο για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ενώ ισχύει από 1/1/2014 η αλλαγή φορολόγησης των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων, ακόμα, όπως είπε, δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι υπαγωγής τους.

«Αφού δόθηκε παράταση, θέλω τουλάχιστον να πιστεύω ότι θα μελετηθούν οι όροι ώστε να μην ξαναπροκύψουν προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του αγροτικού πολυνομοσχεδίου.

Ακόμα, ο κ. Χαρακόπουλος συντασσόμενος με την άποψη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, εξέφρασε την αντίθεση του για την επιμήκυνση του φρέσκου γάλακτος, αμφισβητώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πέσει η τιμή του στο ράφι.

«Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ και στην πρόταση του για επιμήκυνση του φρέσκου γάλατος υποστηρίζει ότι θα πέσουν οι τιμές στο ράφι. Δεν απαντά όμως γιατί στο μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο. Εκτιμάται ότι μια μέση 4μελής οικογένεια θα έχει μηνιαία εξοικονόμηση 1,5 ευρώ. Θα είναι μια αμφίβολη πενιχρή εξοικονόμηση. Εκείνο όμως που σίγουρα θα συμβεί είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της αγελαδοτροφίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.

Εν τω μεταξύ, την πλήρη διαφωνία της με τη διάταξη που επιτρέπει ακρωτηριασμούς σκυλιών σε ειδικές περιπτώσεις, εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, προειδοποιώντας ότι θα την καταγγείλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο, όπως σημείωσε, είναι τακτικό μέλος. «Η Ελλάδα ανέλαβε πριν λίγες μέρες την προεδρία της Ευρώπης. Δεν επιτρέπεται να περνάνε φωτογραφικές διατάξεις που προσβάλλουν κατάφωρα την ευρωπαϊκή διάσταση της χώρας και τον πολιτισμό μας και πηγαίνουν την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω. Δεν δέχομαι να εκτίθεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδος που είναι προεδρεύων της ΕΕ, και η ελληνική Βουλή», υποστήριξε η κ. Πιπιλή και πρόσθεσε:

«Θα κάνω καταγγελία γιατί μέσω διατάξεων που πέρασαν από το υπουργείο σας, παραβιάζεται η ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 1992 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα αμέσως με νόμο».

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, κάνοντας λόγο για «μισές αλήθειες που λέγονται» και πρόσθεσε ότι ο ακρωτηριασμός συγκεκριμένων κυνηγετικών σκυλιών γίνεται λόγω ανάγκης για να μην τραυματίζονται και υποφέρουν τα ζώα.

Παράλληλα, και σήμερα βουλευτές από όλα ανεξαρτήτως τα κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση, γιατί δεν έχει ακόμα καταθέσει βελτιωτική ρύθμιση για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων των αγροτών.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία, όπως ανακοίνωσε, θα καταθέσει αμέσως μόλις πάρει την έγκριση από την ΕΕ ότι είναι κοινοτικά συμβατή.

Τέλος, από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επανέλαβε ότι για πρώτη φορά εκσυγχρονίζεται πλήρως και εναρμονίζεται με το κοινοτικό δίκαιο όλη η νομοθεσία στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν δεκτές προτάσεις για βελτιωτικές αλλαγές.

Η συζήτηση σε β' ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σήμερα και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια, ενώ η ψήφιση του θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.