Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Πώς επηρεάζει η κρίση την ψυχολογία των παιδιών;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παιδιά που γίνονται βίαια, παιδιά που κλείνονται στον εαυτό τους ή παρουσιάζουν προβλήματα λόγου είναι μερικές από τις συχνότερες συνέπειες της σημερινής δύσκολης συγκυρίας.

Πώς νιώθουν τα παιδιά μέσα από αυτήν την τεράστια κρίση που περνά η χώρα, καθώς κάθε μέρα εισπράττουν μέσα από τα συναισθήματα των γονιών τους φόβους, τις αγωνίες και την απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας;

Δυστυχώς έχουν επηρεαστεί πάρα πολύ τα παιδιά, ιδίως τα παιδιά που βρίσκονται μέσα σε οικογένειες που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς οικονομικά. Όταν υπάρχει κάποιος άνεργος γονιός ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι ή έχει μειωθεί πάρα πολύ το εισόδημα, τα παιδιά είναι πιεσμένα ή αγχωμένα. Πολλές φορές επηρεάζεται και ο λόγος τους, αρχίζουν να τραυλίζουν, ιδίως σε μικρότερες ηλικίες. Σε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών εντοπίζονται προβλήματα και συναισθηματικής φύσης. Πάντως, ανάλογα με την ψυχοσύνθεση τους και τον τρόπο που μεγαλώνουν, αρκετά παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους είτε βγάζουν επιθετικότητα.

Πώς εκδηλώνεται αυτή η επιθετικότητα; Μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν στερηθεί βασικά πράγματα;

Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν με φωνές, με εκρήξεις θυμού, με εντάσεις τα προβλήματά τους είτε μεταξύ τους είτε στην ευρύτερη οικογένεια, τότε τα παιδιά μπορεί να αντιγράφουν αυτές τις συμπεριφορές. Τα παιδιά κυρίως αντιγράφουν αυτά που βλέπουν από τους γονείς τους.

Η απομόνωση του παιδιού είναι ακόμη πιο επικίνδυνη σε σχέση με τον θυμό;

Ακριβώς, είναι πιο ανησυχητική αυτή η αντίδραση, γιατί τα παιδιά δεν εκδηλώνονται τόσο άμεσα και οι γονείς δεν ζητούν γρήγορα τη βοήθεια.

Αντιμετωπίζετε περιπτώσεις με διαταραχές στο φαγητό;

Βεβαίως, η ανορεξία και η βουλιμία καταγράφονται συνέχεια. Μάλιστα, αρκετές φορές χρειάζονται αντιμετώπιση ενδονοσοκομειακή, από πολλές ειδικότητες, καθώς δεν αρκεί μόνο η ψυχολογική παρέμβαση. Πρέπει να υπάρχει κάποιος παιδίατρος, ενδοκρινολόγος.

Διαπιστώνετε έξαρση της κατάθλιψης στους εφήβους;

Δυστυχώς, διότι συνδέεται με την κατάθλιψη των γονιών. Και είναι πολλοί οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν πλέον τέτοια ψυχικά θέματα. Όταν υπάρχει θέμα ψυχικής υγείας μέσα στο σπίτι, οι γονείς αδυνατούν να εκπληρώσουν τον γονεϊκό τους ρόλο, σε οποιαδήποτε πρόκληση και αν υπάρχει.

Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη στην εφηβεία;

Με ψυχοθεραπεία όταν υπάρχει πρόβλημα που κρατάει πάνω 6 μήνες .

Φαρμακευτική αγωγή, από ποια ηλικία και μετά χορηγείται;

Ακόμη και από τα 12 χρόνια μπορούν να δοθούν αντικαταθλιπτικά σε παιδιά. Παλιότερα δεν ήταν αποδεκτό από τις επιστημονικές κοινότητες ότι υπάρχει κατάθλιψη στα παιδιά. Έχει βρεθεί όμως ότι ακόμη και σε ηλικία 5 ετών μπορεί να εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.