Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

15’ διάλειμμα για όσους εργάζονται μπροστά σε οθόνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι όσοι εργάζονται μπροστά σε οθόνες, όπως είναι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, δικαιούνται 15 λεπτά διάλειμμα ανά δίωρο. Τονίζεται όμως ότι η χορήγησή του θα γίνεται μόνο μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Οι αρεοπαγίτες κάνουν αναφορά στην Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους έτσι ώστε όσοι απασχολούνται σε καθημερινή βάση, μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης, να διακόπτουν την εργασία τους περιοδικά με διάλειμμα, ή να αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εναλλάσσονται σε άλλες μορφές εργασίας (εκτός οθόνης), τότε πρέπει να τους χορηγείται διάλειμμα έως 15 λεπτά ανά δίωρο, χωρίς, όμως, να μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων συσωρευτικά.

Η επίμαχη αυτή Ευρωπαϊκή οδηγία στη συνέχεια επικυρώθηκε από την Ελλάδα με το Προεδρικό Διάταγμα 398/1994 που αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.