Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

«Καύσωνας» στην παιδεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα άκρα οδηγούν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης την κόντρα τους με το υπουργείο παιδείας. Ήδη η ΟΛΜΕ βρίσκεται εν μέσω θέρους σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων με προοπτική να τις εντείνει με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πρωταρχική αιτία για την ευθεία αντιπαράθεση των εκπαιδευτικών με την κυβέρνηση είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη του μήνα σχεδόν 2.500 εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων.

Ήδη από χθες το απόγευμα οι ονομαστικές καταστάσεις των 2.482 εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων έφθασαν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ενώ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά ή γραπτά για το γεγονός ότι θα τεθούν από τα τέλη του μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ πάνω από το κεφάλι τους επικρέμεται και η «δαμόκλειος σπάθη» της απόλυσης από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η περίοδος της διαθεσιμότητας, χωρίς να απορροφηθούν, από κάποια άλλη υπηρεσία του δημοσίου.

Η ΟΛΜΕ, μάλιστα, προσανατολίζεται να ζητήσει την επιβολή των ποινικών και αστικών ευθυνών εναντίον όσων εμπλέκονται στην ανάρτηση στο διαδίκτυο των προσωπικών δεδομένων των καθηγητών που προτίθεται να θέσει σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ η κίνηση αυτή αποτελεί απλώς το πρόσχημα για την κατάργηση της τεχνικής εκπαίδευσης, προκειμένου να εκπληρωθούν οι μνημονιακοί στόχοι για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.

Δευτερεύουσα αιτία αντιπαράθεσης της ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης με το υπουργείο Παιδείας είναι το περιεχόμενο του επικείμενου νομοσχεδίου που εκτιμάται ότι θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση, με την ΟΛΜΕ να υποστηρίζει πως με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επί της ουσίας μπαίνει «ταφόπλακα» σε αυτό τον κρίσιμο τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκφράζει την αντίδρασή της για το κυβερνητικό σχέδιο μετάταξης πλεοναζόντων εκπαιδευτικών γυμνασίων και λυκείων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να συμπληρώσουν τις ώρες του ωραρίου τους. το μέτρο αυτό αναμένεται να πλήξει κυρίως εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων γυμναστή, μουσικού, καθηγητή καλλιτεχνικών και φιλολόγων ξένων γλωσσών.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων

Σήμερα η ΟΛΜΕ προγραμματίζει δυο απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πρώτη στις 11 και μισή το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, την ώρα που θα συζητείται στη βουλή το νέο νομοσχέδιο που θα επικυρώνει τη συμφωνία κυβέρνησης με την τρόικα για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με συναυλία και ολονυκτία μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους, ενώ αύριο προγραμματίζεται πανελλαδικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη στο Σύνταγμα.

Στο πλευρό της ΟΛΜΕ η ΟΙΕΛΕ

Κοινό μέτωπο με τους καθηγητές των δημόσιων σχολείων συγκροτούν και οι συνάδελφοι της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η ΟΙΕΛΕ αποφάσισε την έναρξη γενικών συνελεύσεων σε σχολεία και σε πρωτοβάθμια σωματεία την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με σύνθημα «Κανένα ιδιωτικό σχολείο ανοιχτό το Σεπτέμβριο», ενώ επιπλέον η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αποφάσισε:

• Να προσφύγει με κάθε νόμιμο η ΟΙΕΛΕ κατά της εγκυρότητας της εγκυκλίου.

• Να συμμετάσχουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση – δράσεις εντός του καλοκαιριού που θα προκηρυχθεί από την ΟΛΜΕ

• Να συγκληθεί το ΔΣ ΟΙΕΛΕ την Πέμπτη, 18/7, και ώρα 16:00 για να γίνει εκ νέου εκτίμηση της κατάστασης.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.