Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Αρτέμιδα: Το 1ο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, για φέτος το καλοκαίρι, επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το περιστατικό αφορά ηλικιωμένο ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ από την Αττική υποδηλώνουν ότι στην περιοχή της Αρτέμιδας, όπου καταγράφηκε και το πρώτο περιστατικό, έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου από τα τέλη Μαΐου 2013, ενώ, πρόσφατα η ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται και φέτος η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, τόσο σε περιοχές που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.