Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Λοιμώξεις του καλοκαιριού: πως να προστατευτείτε!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το καλοκαίρι, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, ευνοεί την εμφάνιση κάποιων λοιμώξεων.

1) Λοιμώξεις του δέρματος

Οι λοιμώξεις του δέρματος, κυρίως από δήγματα διαφόρων εντόμων (όπως π.χ. κουνούπια, σκνίπες), δημιουργούν από μια τοπική φλεγμονώδη αντίδραση ως και γενικευμένη συστηματκή αντίδραση. Μπορούμε να αποφύγουμε το τσίμπημα των κουνουπιών χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα με μακριά μανίκια και παντελόνια, εντομοαπωθητικά στο δέρμα,κυρίως έξω από το σπίτι, διαβάζοντας πάντα τις οδηγίες χρήσης σχετικά με την εφαρμογή τους σε παιδιά και εγκύους. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

2) Ωτίτιδα

Το καλοκαίρι χρησιμοποιείται η πισίνα αρκετά συχνά, οπότε μπορεί να προκύψει ωτίτιδα, η οποία ονομάζεται ωτίτιδα των κολυμβητών και δημιουργείται κυρίως από τη ψευδομονάδα.

3) Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κύριοι εκπρόσωποι αυτών αποτελούν η Ηπατίτιδα Β (HBV), HIV-AIDS, Τριχομονάδες, Chlamydia, Μυκόπλασμα, HPV-Κονδυλώματα, HSV-Έρπης γεννητικών οργάνων (HSV-2) και επιχείλιος έρπης (HSV-1). Σπανιότερα εμφανίζεται η Σύφιλη.

Η προφύλαξη αποτελεί μέτρο πρόληψης εμφάνισης των αφροδίσιων νοσημάτων, ενώ τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ( π.χ. περιστασιακοί σύντροφοι) θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο.

4) Γαστρεντερίτιδα

Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό πολλές φορές με τη μη σωστή συντήρηση των τροφών ευνοεί την ανάπτυξη γαστρεντερίτιδας, η οποία μπορεί να οφείλεται και στη λήψη ακατάλληλου πόσιμου ύδατος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: διαρροϊκές κενώσεις, πυρετό, άλγος στο επιγάστριο κ.ο.κ. Οι μικροοργανισμοί που ενέχονται είναι Shigella, Salmonella, Cambylobacter, E.coli (κυρίως από την κατανάλωση ατελούς ψημένου κρέατος – hamburger) και από τους ιούς ενέχεται ο Εντεροϊός κ.α. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται το μαγείρεμα και το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα τρόφιμα δε θα πρέπει να είναι εκτεθειμένα σε έντομα-μύγες. Σε περίπτωση που δεν καταναλώνονται άμεσα, θα πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο.

5) Ουρολοιμώξεις

Το καλοκαίρι ευνοείται η ανάπτυξη ουρολοιμώξεων. Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν η υψηλή θερμοκρασία, η χρήση διαφραγμάτων (spiral), η αφυδάτωση, το μπάνιο σε μολυσμένες παραλίες, η κακή υγιεινή κ.ο.κ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνοουρία, τσούξιμο κατά την ούρηση, ήπια πυρετική κίνηση, ωστόσο μπορεί να είναι και ασυμπτωματική. Η πρόληψη περιλαμβάνει πρόσληψη νερού, σωστή ατομική υγιεινή.

Ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη ουρολοιμώξεων σχετίζεται και με άλλες καταστάσεις όπως, σακχαρώδης διαβήτης, κύηση κ.α.

6) Προσβολή του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο

Είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και κυρίως τις ώρες της κάθετης ακτινοβολίας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, αλλά και φωτοευαισθησίας. Γι αυτό συνιστάται η αποφυγή έκθεσης τις συγκεκριμένες ώρες και η συχνή επάλειψη του σώματος με αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.