Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τι προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη αυτοπεποίθησης;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κ. Κία Καραγιάννη, lifecoach, «προπονητής ζωής» επί το ελληνικότερον, μας εξηγεί τι αντίκτυπο έχει στην ψυχολογία μας η έλλειψη αυτοπεποίθησης και κυρίως πως μπορεί να ανακτηθεί.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά το πώς βλέπετε τον εαυτό σας και τι εικόνα δίνετε στους άλλους.

Γιατί προκαλείται έλλειψη αυτοπεποίθησης;

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για την έλλειψη αυτοπεποίθησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, που αναζητούνται στην παιδική ηλικία, την οικογένεια, τη σχολική ζωή, τον τρόπο που βιώνει κάποιος τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες, τις σχέσεις με τους άλλους κοκ. Το βέβαιον είναι ότι η εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του, επηρεάζει σίγουρα και την εικόνα που δείχνει στους άλλους. Μια αρνητική εικόνα προσελκύει αρνητικές εμπειρίες ενώ μία θετική εικόνα προσελκύει θετικές εμπειρίες.

Πώς επηρεάζει τη ζωή του ατόμου η χαμηλή του αυτοπεποίθηση;

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και μοναξιάς. Πολλοί συχνά τα άτομα περιορίζουν τις κοινωνικές τους εξόδους και την επαφή τους με φίλους και έτσι μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο που νιώθουν ακόμη πιο μόνοι. Επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και στη σχέση με το αντίθετο φύλο γιατί τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να προσκολλώνται στα αρνητικά σημεία μίας κατάστασης και να παραμελούν τις προσωπικές τους ανάγκες και την εξωτερική τους εμφάνιση. Δε δέχονται την κριτική από τους άλλους και όταν αυτή συμβαίνει, τότε πληγώνονται εύκολα.

Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Βεβαίως, διότι το ότι νιώθει κάποιος χαμηλή αυτοπεποίθηση δε σημαίνει ότι έχει χαμηλές ικανότητες. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι μάλλον συγκρίνει τις πραγματικές του ικανότητες με μία ιδανική κατάσταση ή έχει εξωπραγματικές προσδοκίες από τον εαυτό του ή επίσης μπορεί να έχουν οι άλλοι για αυτόν.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.