Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ποια παπούτσια προκαλούν ορθοπεδικά προβλήματα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόβλημα: 20ποντα


«Τα τακούνια γίνονται όλο και πιο ψηλά», λέει η Hilary Brenner, DPM. Η Brenner, μια εκπρόσωπος από την αμερικανική Podiatric Medical Association, λέει ότι τα πάρα πολύ ψηλά τακούνια μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα, από διάστρεμμα στον αστράγαλο μέχρι χρόνιους πόνους. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα ύψη, στυλ, και τα δεινά των υποδημάτων του σήμερα.



Πρόβλημα: Τακούνια
Είτε είναι πολύ ψηλά είτε είναι μεσαίου μεγέθους, τα τακούνια προκαλούν έναν οδυνηρό “κόμπο” στο πίσω μέρος της φτέρνας. Τα άκαμπτα παπούτσια πιέζουν και μπορούν να δημιουργήσουν μια οστική παραμόρφωση. Η πίεση οδηγεί σε φουσκάλες, πρήξιμο, θυλακίτιδα, ακόμη και πόνο στον αχίλλειο τένοντα. Ο πάγος και οι πάτοι μπορεί να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο προσωρινά αλλά η οστική προεξοχή είναι μόνιμη.



Πρόβλημα: Αφύσικη θέση του ποδιού
Εξαιρετικά ψηλά τακούνια αναγκάζουν τα πόδια να είναι σε μια θέση που δίνει έμφαση στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Σε αυτό το σημείο, τα μεγάλα μετατάρσια οστά συναντούν τα οστά των δαχτύλων. Η υπερβολική πίεση μπορεί να πυροδοτήσει τα οστά ή τα νεύρα που τα περιβάλλουν.



Λύση: Χαμηλό τακούνι
Τα χαμηλότερα τακούνια θα σας βοηθήσoυν να αποφύγετε προβλήματα με τα μετατάρσια οστά. Όσο χαμηλότερο το τακούνι, τόσο πιο φυσική θα είναι η θέση των ποδιών σας. Η επιλογή των τακουνιών δεν πρέπει να είναι πάνω από 5 πόντους – και ακόμη και εκείνα θα πρέπει να φοριούνται με μέτρο.


Πρόβλημα: Διάστρεμμα στον αστράγαλο
Όλα τα ψηλά τακούνια ενισχύουν τον κίνδυνο ενός διαστρέμματος στον αστράγαλο. Το πιο κοινό πρόβλημα είναι ένα πλευρικό διάστρεμμα, το οποίο συμβαίνει όταν γλιστράτε και μπορεί να γυρίσετε το πόδι σας. Αυτό τεντώνει τους συνδέσμους στον αστράγαλο πέρα από το κανονικό τους μήκος. Ένα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να σκίσει τους συνδέσμους. Ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο πρέπει να σας ακινητοποιήσει και ενδέχεται να χρειαστείτε φυσιοθεραπεία για να επουλωθεί σωστά. Ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με ένα σοβαρό διάστρεμμα ή κάταγμα του αστραγάλου.



Πρόβλημα: Στιλέτα
Παρά το γεγονός ότι όλα τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, τα εξαιρετικά στενά τακούνια στιλέτα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Το περισσότερο βάρος κατανέμεται σε μία περιοχή του ποδιού. Αυτό σας κάνει να κουνιέστε σαν να περπατάτε πάνω σε ξυλοπόδαρα. Επίσης είναι αρκετά πιθανό ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο σας.



Λύση: χοντρό τακούνι
Ένα ογκώδες τακούνι έχει μεγαλύτερη επιφάνεια και διανέμει το βάρος σας πιο ομοιόμορφα. Αυτό καθιστά τα πόδια πολύ πιο σταθερά σε σύγκριση με στιλέτα. Επίσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης ελαχιστοποιώντας την ταλάντευση σας.



Πρόβλημα: Μπαλαρίνες
Δεν υπάρχει καμία απολύτως υποστήριξη της καμάρας με τις μπαλαρίνες και υπάρχουν αναφορές για σύνδεση του υποδήματος με την πελματιαία απονευρωσίτιδα.. Η χρήση της μπαλαρίνας κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο γόνατο και στο ισχίο.



Λύση: Ορθοπεδικοί πάτοι
Αν σας αρέσουν οι μπαλαρίνες μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη ήπιων πόνων των ποδιών με πρόσθετους ορθοπεδικούς πάτους. Μπορούν να προσφέρουν επιπλέον απορρόφηση των κραδασμών. Προλαμβάνουν μια σειρά από πόνους και προβλήματα. Επίσης, παρέχουν υποστήριξη στην καμάρα και μειώνουν την πίεση στις ευαίσθητες περιοχές.



Πρόβλημα: Σαγιονάρες
Οι σαγιονάρες προσφέρουν πολύ μικρή προστασία. Ο κίνδυνος να πάθετε θραύσματα ή άλλες βλάβες στο πόδι είναι υψηλότερος όταν τα πόδια είναι τόσο εκτεθειμένα. Οι άνθρωποι με διαβήτη δεν θα πρέπει να φορούν σαγιονάρες, γιατί απλά κοψίματα και γρατζουνιές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Επιπλέον, πολλές σαγιονάρες δεν παρέχουν καμία υποστήριξη στην καμάρα. Όπως και οι μπαλαρίνες, μπορούν να επιδεινώσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα και να προκαλέσουν προβλήματα στο γόνατο και στο ισχίο.



Πρόβλημα: Πελματιαία περιτονία
Μία ζώνη του ιστού που ονομάζεται πελματιαία περιτονία εκτείνεται κατά μήκος του κάτω μέρος του ποδιού. Τραβά τη φτέρνα, όταν περπατάτε – και αυτό λειτουργεί καλύτερα με την κατάλληλη υποστήριξη της καμάρα στο πόδι σας. Το περπάτημα χωρίς παπούτσια ή με σαθρά παπούτσια χωρίς επαρκή υποστήριξη, μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά, ή να ερεθίσει την πελματιαία περιτονία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη φτέρνα και η ανάπαυση των ποδιών παρέχει μόνο προσωρινή ανακούφιση.



Λύση: σαγιονάρες με υποστήριξη
Σπορ, ενισχυμένες σαγιονάρες έχουν σχεδιαστεί για μια πιο έντονη προπόνηση, ενώ περπατάτε. Το παχύ πέλμα κρατά το πόδι σας μακρυά από το έδαφος. Επίσης, έχουν πραγματικά καλή υποστήριξη της καμάρας. Αρκετά από αυτά τα παπούτσια έχουν σφραγίδα έγκρισης από την αμερικανική Podiatric Medical Association.



Πρόβλημα: ψηλές πλατφόρμες
Τα παπούτσια πλατφόρμες τείνουν να είναι άκαμπτα. Αυτό ρίχνει την “εμβιομηχανική” του ποδιού. Το πόδι προσπαθεί να λυγίσει με έναν ορισμένο τρόπο, αλλά το παπούτσι δεν το αφήνει επειδή είναι τόσο άκαμπτο. Αν το τακούνι της πλατφόρμας είναι πολύ υψηλότερο από την περιοχή των δακτύλων, το παπούτσι ασκεί επίσης πίεση στην περιοχή του μεταταρσίου οστού.



Λύση: Χαμηλότερες πλατφόρμες
Αν και δεν συνιστάται, ένα πιο επίπεδο παπούτσι με πλατφόρμα μπορεί να θέσει λιγότερη πίεση στα πόδια σας. Βρείτε μια πλατφόρμα που είναι σχεδόν παράλληλη με το έδαφος. Αυτό θα μειώσει την πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Ωστόσο, η άκαμπτη σόλα εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στη φυσική κίνηση των ποδιών.



Πρόβλημα: μυτερά παπούτσια
Τα μυτερά παπούτσια είναι κομψά, αλλά στριμώχνουν ολόκληρη την μπροστινή όψη του ποδιού σας. Μετά από καιρό, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους στα νεύρα, κάλους, φουσκάλες, και σφυροδακτυλία. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν ακόμα και μώλωπες κάτω από τα νύχια τους από τη συνεχή πίεση.



Πρόβλημα: Κάλοι
Ένας κάλος είναι μια επώδυνη μόνιμη κατάσταση στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει το δάχτυλο του ποδιού να λυγίσει αφύσικα. Σχηματίζεται όταν ο ιστός ή τα οστά στην άρθρωση εκτοπίζονται. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από χρόνια μιας μη φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και κίνησης. Τα μυτερά παπούτσια είναι ένας κοινός παράγοντας που εξηγεί την δημιουργία κάλων.



Πρόβλημα: Παραμορφώσεις των δαχτύλων
Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ωθούν πάρα πολύ βάρος σώματος προς τα δάχτυλα των ποδιών και στη συνέχεια τα πιέζουν. Κατά την πάροδο του χρόνου, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σφυροδακτυλία (πρώιμο στάδιο, κάτω δεξιά) και ανώμαλες στροφές στις αρθρώσεις των δαχτύλων που μπορεί σταδιακά να γίνουν άκαμπτα. Η χειρουργική επέμβαση είναι μερικές φορές απαραίτητη για να ανακουφίσει τον πόνο της σοβαρής σφυροδακτυλίας. Ο συνωστισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στα δάχτυλα, σε συνδυασμό με τη συνεχή τριβή των παπουτσιών, που οδηγεί σε επώδυνες κάλους.



Λύση: ευρύ πλαίσιο παπουτσιού
Μπορείτε να αποφύγετε τους κινδύνους που κρύβουν τα μυτερά παπούτσια φορώντας πιο τετράγωνα παπούτσια. Αν αυτό το στυλ δεν απευθύνονται σε σας, ψάξτε για τα παπούτσια που κλίνουν σε ένα σημείο πέρα από την άκρη των δακτύλων σας. Επίσης επιλέξτε ένα μαλακό υλικό, και όχι άκαμπτο δέρμα.



Trends
Η Lady Gaga είναι γνωστή για το εκκεντρικό της στυλ, αλλά μπορεί να θέλετε να το ξανασκεφτείτε πριν πάρετε τα παπούτσια που εκείνη φοράει. Τα 20ποντα τακούνια είναι πολύ επικίνδυνα. Μπορούν να προκαλέσους βλάβη στα οστά και στα νεύρα των ποδιών καθώς και πολλούς πόνους.



Λύση: Βολικά παπούτσια
Πολλές γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να ανταλλάξουν το στυλ για την άνεση, αλλά μπορεί να μην χρειάζεται να επιλέξετε μεταξύ των δύο. Υπάρχουν και χαριτωμένα βολικά παπούτσια που προσφέρουν μια συμβιβαστική λύση, λαμβάνοντας υπόψιν σας τόσο τη μόδα όσο και την υγεία. Συνήθως γίνεται με ενισχυμένα τακούνια, αθλητική κατασκευή υποδημάτων, και περισσότερα περιθώρια να κουνάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας.



Λάθος νούμερο παπούτσια
Εννέα στις 10 γυναίκες που φοράνε παπούτσια που είναι πάρα πολύ μικρά. Οι συνέπειες είναι πολλές – κάλοι, φουσκάλες και άλλα προβλήματα. Η συνεχής τριβή μπορεί να ερεθίσει τις αρθρώσεις του ποδιού και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα. Η έρευνα δείχνει ότι πολλά παιδιά φοράνε λάθος μέγεθος παπουτσιού, που τους θέτει σε κίνδυνο για παραμορφώσεις καθώς μεγαλώνουν.



Λύση: Μετρήστε τα πόδια σας
Πριν από την αγορά νέων παπουτσιών, να κάνετε ένα επαγγελματικό μέτρημα του μήκους και του πλάτους των ποδιών σας στο τέλος της ημέρας, ενώ στέκεστε. Για ασυνήθιστη πλατυποδία ή υψηλή καμάρα, μια εξέταση από γιατρό είναι η ιδανική λύση. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Η έγκαιρη θεραπεία και η χρήση των κατάλληλων υποδημάτων μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η άσκοπη φθορά στις αρθρώσεις του ποδιού.



Τάσεις στα ανδρικά παπούτσια
Τα μυτερά παπούτσια είναι προνόμιο και των ανδρών και των γυναικών . Αυτή η μανία υποδημάτων φέρει τον ίδιο κίνδυνο σε άντρες και σε γυναίκες – συμπεριλαμβανομένων κάλων και πόνων. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, πάρτε ένα πιο τετράγωνο παπούτσι. Στο γραφείο, ένα κλασικό ζευγάρι oxfords ή loafers είναι ότι καλύτερο για τα πόδια σας.



Τάσεις: Μινιμαλιστικά παπούτσια
Στόχος αυτών των παπουτσιών είναι να μιμούνται τη φυσική αίσθηση και το περπάτημα χωρίς παπούτσια. Δεν υπάρχει υποστήριξη για τη φτέρνα ή την καμάρα σας και δεν απορροφάει τους κραδασμούς. Επιπλέον, σε ορισμένες μάρκες, που τα δάχτυλα διαχωρίζονται, παρεμβαίνει με τη φυσική θέση που πρέπει να έχει το πόδι όταν περπατάει.



Τάσεις: Αθλητικά Rocker
Αυτό το στυλ μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο στις αρθρώσεις. Είναι επίσης καλό για τα άτομα με ήπιες παραμορφώσεις στο πόδι. Ωστόσο, δεν συνιστάται αυτό το παπούτσι για ηλικιωμένους ή άτομα με ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την ισορροπία και τη μυϊκή δύναμη.



3 Συμβουλές για καλύτερα παπούτσια
Βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι λυγίζει εκεί που είναι τα δάχτυλα των ποδιών αλλά όχι υπερβολικά.
Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής υποστήριξη της καμάρας.
Επιλέξτε ένα ογκώδες τακούνι που είναι λιγότερο από 5 πόντους.



Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.